На знімку: генеральний конструктор Петро Балабуєв прощається з колективом підприємства (червень 2005 року).

Він брав участь у створенні практично всіх літаків марки «Ан», у тому числі неперевершеного велетня Ан-225 «Мрія». Другий Президент України Леонід Данилович Кучма зазначав: «В Україні немає в цій галузі рівної йому фігури, і не знаю, чи з’явиться така найближчим часом. Велика заслуга Балабуєва в тому, що в умовах розпаду Радянського Союзу йому все-таки вдалося зберегти потенціал Авіаційного науково-технічного комплексу імені О.К. Антонова (АНТК) і тим самим — авіапромисловість України загалом».

«Майже 10-тисячний колектив ДП «Антонов» продовжує сьогодні працювати завдяки своєму авіатранспортному підрозділу (авіакомпанія «Авіалінії Антонова»), створеному за ініціативою П. Балабуєва», — підкреслює генеральний директор ДП «Антонов» Сергій Бичков.

Колеги з повагою називали Петра Васильовича «ПВ» і за організаційні здібності порівнювали з полководцем.

Друг і однокурсник П. Балабуєва, колишній генеральний конструктор запорізького машинобудівного КБ «Івченко-Прогрес» Федір Муравченко писав: «Щось було в його характері таке, що не дозволяло йому що-небудь «прихватизувати» самому і допускати до АНТК з подібними намірами будь-кого зі сторони». Чиновники побоювалися його і за незалежний характер, прямоту і безкомпромісність прозвали «Командором». Він не виявляв запопадливості у стосунках із «сильними світу цього», не раз вступав в жорстку полеміку з міністрами авіапрому та іншими високопосадовцями, обстоював позиції рідного авіаційного науково-технічного комплексу.

«З 1991-го по 2005 рік змінилися вісім керівників міністерства. І кожному знову і знову Петро Васильович розповідав, доводив, пояснював і схиляв до себе в союзники. І лише дев’ятому не зміг довести свою правоту, своє бачення шляху розвитку українського авіапрому», — зазначав у спогадах колишній начальник управління авіаційною промисловістю Мінпромполітики України Володимир Ковтун.

За видатний внесок у розвиток міжнародної цивільної авіації Петро Балабуєв відзначений найвищою нагородою, що присуджується Міжнародною Організацією Цивільної Авіації, — премією імені Едварда Уорнера — першого президента Ради ІКАО. Петро Балабуєв — заслужений діяч науки і техніки України, Герой України. Серед його нагород — ордени держави «За заслуги» III, II і I ступенів, «Князя Ярослава Мудрого» V ступеня, численні медалі. Щороку в травневі дні антоновці із вдячністю згадують свого керівника, талановиту людину, яка дивилася на світ через призму державного інтересу. Для Петра Балабуєва слово «честь» було одним із домінуючих понять, а його сила характеру, незламна воля, самовідданість і авторитет дали змогу зберегти авіабудування України.