Презентація її відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Науково-популярне документальне видання, в якому автори-дослідники розвіяли низку міфів про письменника та опублікували кілька цікавих фактів, добре ілюстроване, тут чимало маловідомих документів. Книжка торкається білих плям біографії класика вітчизняної літератури і буде цікава для науковців, викладачів вищих і середніх навчальних закладів, студентів та учнів.

Написали книжку краєзнавець і журналіст Володимир Поліщук та заввідділу мистецтв книгозбірні бібліотекар Світлана Ушакова.

За словами Володимира Поліщука, йдеться про докиївський період життя одного з найталановитіших українських прозаїків першої половини ХХ століття. На думку авторів, в автобіографіях Юрія Яновського, у спогадах про нього рідних та знайомих, у художніх творах чимало суперечливих фактів. Сам Яновський в одній з автобіографій пише, що народився у Єлисаветграді, хоча привела його мати на світ у селі Майєрове. Чому Григорій став Юрієм? Чи були родичами Юрій Яновський і Микола Гоголь? Чому в деяких джерелах вказується, що батько був малописьменним, а мати селянкою з двокласною освітою, але не згадується, що шість років вона провела в Чигиринському жіночому монастирі і навчалася у монастирському училищі?

Незабаром книжку можна буде прочитати у розділі «Цифрова бібліотека» обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Кропивницький.