До його складу увійдуть північні райони Житомирської та Рівненської областей, зокрема й Сарненський район. Проект втілює ГО «Українське товариство охорони птахів», представники якого побували у місті Сарни (на знімку) та розповіли, як зробити природу Полісся самодостатнім брендом.

— Біосферний резерват — це територія, де запроваджуються принципи сталого розвитку, — пояснює Сергій Панченко, доктор біологічних наук, експерт проекту по роботі з волонтерами. — У створенні резерватів мають бути зацікавлені насамперед люди, які тут живуть і хочуть, щоб їхня місцевість була чистою, щоб було де відпочити й що показати. І створення біосферного резервату це передбачає. Насправді багато можливостей можна отримати від збереження природи.

Водночас це не заповідник, а щось на зразок кооперативу, де всі, хто тут живе, розуміють цінність своєї місцевості й уміють нею користуватися.

За словами експертів, біосферний резерват — це насамперед міжнародне визнання, міжнародний статус, об’єкт у рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Тому про нього знатимуть в усьому світі.

— Працюючи в Деснянсько-Старогутському національному природному парку, за 10 років жодного іноземного туриста не бачив. Щойно ми оголосили про біосферний резерват, уже мав честь приймати професора Бернського університету, — додає Сергій Панченко.

Представники проекту «Полісся — дика природа без кордонів» зазначають, що місто Сарни — велике та промислове — у резерват найімовірніше не потрапить. Інша справа Сарненська громада та район.

— Якщо дивитися на концепцію біосферного резервату, то вона значною мірою презентується на велосипедному маршруті, який представили сарненські волонтери — хранителі Полісся. Там є різні локації: і старовинні садиби, і колективні господарства — це елементи природокористування, історико-культурної спадщини. До того ж спосіб пересування під час екскурсії теж відповідає екологічній концепції. Ви і здоров’я поліпшуєте, і дихаєте свіжим повітрям, і виявляєте рухову активність, — наголошує експерт проекту Сергій Панченко.

Нових обмежень резерват не передбачає. Це не об’єкт природно-заповідного фонду. Йдеться лише про міжнародне визнання.

— Ми просто покажемо людям: ось тут, на цій території, є природа, культура, традиції, обряди, на які варто приїхати подивитися. І при цьому економіка розвивається так, що зберігається природа. Біосферний резерват пристосований до того, щоб максимально залучати громадські ініціативи до охорони природи, — каже експерт Олег Листопад.

«Полісся — дика природа без кордонів» має широку мережу волонтерських груп. Сарненських активістів координує Оксана Морозюк, вчителька біології Сарненського ліцею
№ 4: «Ми доєдналися до проекту понад рік тому. Запропонували колегам ідеї для втілення на Сарненщині, найбільшу кількість екскурсійних маршрутів. Маємо два основні завдання: лобіювання створення біосферного резервату на Поліссі та спроба разом із колегами з Рівненського природного заповідника, експертами проекту розширити межі природного заказника на територію урочища Вовчі Гори».

Сарни.

Фото автора.