Виступає Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Це — голови територіальних громад, народні депутати України, посадовці центральних органів державної влади, представники міжнародних організацій та проектів технічної допомоги, експертне середовище та ЗМІ.

Під час заходу йшлося, зокрема, про конституційне закріплення результатів реформи місцевого самоврядування, зміни до закону про місцеве самоврядування в Україні, нову редакцію закону про службу в органах місцевого самоврядування.

Відкривши захід, голова Всеукраїнської асоціації ОТГ Олександр Корінний висловив упевненість, що процеси, які нині відбуваються, з часом обов’язково дадуть позитивний результат. Адже асоціація активно долучається до конституційного процесу. «Ми спілкуємося, шукаємо компромісні варіанти, і це єдиний шлях, який може дати якісні зміни, і з сильних громад стане сильною наша Україна», — наголосив він.

«З’їзд територіальних громад відбувається у рік визначених ювілеїв: 30-річчя проголошення незалежності України та 25-річчя ухвалення Конституції. Саме тому центральна та місцева влади мають докласти зусиль для того, щоб закріпити успішний результат реформи місцевого самоврядування», — наголошувалось у вітальному слові Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова до учасників заходу, яке на з’їзді озвучив голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Від себе особисто голова комітету зауважив, що нині реформа децентралізації перебуває на найвідповідальнішому етапі. «Наша спільна мета — наблизити владу до людей, забезпечити повноцінну імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування та незворотність процесу децентралізації шляхом внесення відповідних змін до Конституції України», — сказав А. Клочко, наголосивши, що сильне місцеве самоврядування — основа розвитку демократичної та міцної держави.

Торкнувшись безпосередньо конституційного процесу, перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зауважив, що внесення змін до Основного Закону — це «нешвидка історія». Для цього потрібно дві сесії, 6—8 місяців, а то й рік часу. Крім того, для таких змін має бути повний політичний консенсус серед усіх парламентських партій. «Загалом, це правильна ідея, що зміни до Конституції мають ухвалюватись політичним консенсусом. Але щоб його отримати у частині децентралізації, потрібно, перш за все, отримати консенсус із представниками місцевого самоврядування», — зауважив народний депутат, додавши, що серед питань, які й досі дискутуються, є питання нагляду та чи потрібне самоврядування на субрегіональному рівні. «Одне з дискусійних питань, яке турбує представників громад, — чи буде самоврядування на субрегіональному рівні. Тут також однозначної думки поки що немає. Зрозуміло, що відсутність осмислених повноважень на субрегіональному рівні не заважає жити ні громадам, ні областям, ні країні, і тут є натяк, що вони не треба. Але є сім тисяч депутатів районних рад, і з цим потрібно щось робити», — сказав він.

Олександр Корнієнко зробив припущення, що текст конституційних змін може бути внесений до парламенту восени цього року. «Але це залежить від фіналізації тих суперечливих позицій, які є по нагляду та субрегіональному рівню тощо. Водночас ми розуміємо, що конституційний процес довгий і непростий. Можливо, це скликання парламенту і не встигне його завершити», — зауважив він.

Фото з Фейсбук-сторінки Асоціації об’єднаних територіальних громад.