Вони поклали квіти до монументу Слави на площі Героїв у Володимирі-Волинському, до будівлі на вулиці Устилузькій, 140, де в 1941—1944 роках був розташований табір для військовополонених, а також до меморіального комплексу, де поховано 56 тисяч його в’язнів та воїнів, які загинули в оборонних боях та в липні 1944 року під час визволення міста та району від фашистських загарбників.

У селі Березовичі, що на шляху Волододимир-Волинський — Луцьк, ветерани відвідали місцевий меморіальний комплекс загиблим у Другій світовій війні землякам, де було поховано загиблого 24 червня 1941 року командира 87-ї дивізії генерал-майора Пилипа Алябушева. Його дивізія протягом доби утримувала Володимир-Волинський і лише під загрозою повного оточення почала відступ.

У 1976 році його прах на прохання дружини перепоховали на батьківщині, в Російській Федерації.

24 червня в районі села Мовчанів (колись Олександрівка) відбувся один із перших крупних танкових боїв між підрозділами Червоної армії і гітлерівської Німеччини. У ньому загинув майже весь командний склад 22-ї механізованого корпусу та 19-ї танкової дивізії, в тому числі, й командир корпусу генерал-майор Семен Кондрусєв. Танкістів у тому бою підтримували піхотинці та артилеристи 135-ї стрілецької дивізії.

Місцеві жителі поховали тіло генерала на узбіччі біля трактового шляху на Луцьк. Вже після війни його прах перенесли на Байкове кладовище в Києві. А завдяки старанням обласної організації ветеранів України, лісівників і небайдужих громадян на місці колишнього захоронення встановлено хрест і меморіальну дошку, що розповідає про страшну битву яка відбулася тут в 1941 році і під час якої загинуло понад три тисячі бійців Червоної армії. Їхня жертва була не даремною. Наступ фашистів на Луцьк вдалося затримати на добу. Біля пам’ятника перепоховано і обгорілі останки радянського танкіста, знайдені поруч з монументом, а в бетонну основу вмуровано танковий трак.

Про все згадали на жалобному мітингу біля пам’ятника. Керівники Затурцівської сільської громади, які взяли у ньому участь, пообіцяли доглядати це святе місце і кожного року в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні проводити тут урочисті заходи.

На всіх місцях жалоби і скорботи ветерани вклонилися могилам і поклали квіти.

P. S. Прикро, але Володимир-Волинська міська рада зволікає із офіційним відкриттям меморіальної дошки на будівлі, де колись розміщувався табір для військовополонених. До речі, вже виготовленої і ще в червні змонтованої на одній із будівель колишньої гітлерівської катівні. Принаймні така ситуація зберігалася станом на 8 липня.

Фото автора.