Про це повідомив голова ОДА Сергій Борзов.

«Нашій «пироговці» дозволили трансплантацію органів, — зазначив він. — Це стало можливим після того, як обласна клінічна лікарня імені Пирогова ввійшла у пілотний проект та отримала відповідну ліцензію».

Очільник області уточнив, що процес запуску трансплантології є дорогим. «Так, це дорого, — каже він. — Але ж держава знаходить кошти для лікування наших пацієнтів за кордоном. Фактично ми фінансуємо зарубіжні клініки, які вже працюють у галузі трансплантології, коли відправляємо наших пацієнтів у Словаччину, Чехію, Ізраїль, Німеччину. Потрібно розвивати цей напрям у себе вдома, зокрема у нас на Вінниччині».

Сергій Борзов висловив сподівання, що вже до кінця нинішнього року нащадки великого Пирогова виконають перші операції з трансплантації нирки в лікарняному закладі його імені.

Нагадаємо, що в державі набув чинності закон про трансплантацію, а також запрацювала Єдина державна інформаційна система з формування в автоматичному режимі пар «донор — реципієнт». Щоб країна стала трансплантаційно незалежною, Міністерство охорони здоров’я запустило пілотний проект за участю 24 лікарень, де вже роблять або робитимуть пересадки донорських органів. Вінницька «пироговка» — одна з них.

Вінниця.