В «гарячому» цеху комбінату «Запоріжсталь» беруть на пробу «свіжий» метал.

У День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості, який відзначається у третю неділю липня, ми вшановуємо людей мужньої, вогняної професії. Україна металургійна — це не лише красива фраза. Частка галузі у ВВП нашої країни — майже 12 відсотків.

У складі металургійного комплексу країни — підприємства з видобутку і збагачення чорних руд і кольорових металів, нерудних матеріалів, з виробництва чавуну, сталі, прокату, сталевих труб, металовиробів, феро-сплавів, вогнетривів, коксу та іншої важливої для вітчизняної економіки продукції.

До свого професійного свята наші металурги прийшли з вагомими здобутками. У січні—червні виробництво чавуну зросло на 8,1 відсотка порівняно з аналогічним періодом 2020 року і сягнуло 10,79 мільйона тонн.

За інформацією об’єд-нання підприємств «Укрметалургпром», у першому півріччі також збільшилося — до 10,86 мільйона тонн — виробництво сталі (на 7,5 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року) і до 9,63 мільйона тонн — металопрокату (зростання на 6,6 відсотка).

За підсумками 2020 року Україна зберігає позиції у світовому рейтингу найбільших виробників чавуну і сталі, хоча успіхи на зовнішніх ринках даються непросто, а є результатом дедалі напруженішої конкурентної боротьби.

«Легко не було і легко не буде. Металургія в принципі — нелегка справа», — так сказав нещодавно про рідну для себе галузь народний депутат Муса Магомедов. Парламентарій знає ціну своїх слів: за його плечима — 13 років роботи в компанії «Метінвест», де трудяться 90 тисяч працівників. Очолював Авдіївський коксохімічний завод, який стоїть на передньому краї не лише вітчизняної економіки, а й боротьби за суверенітет і територіальну цілісність країни. Адже до окупованого Донецька звідси — лише два десятки кілометрів.

«Сім років, упродовж яких я керував Авдіївським коксохімом, були найскладнішими в історії підприємства, — наголошує Муса Магомедов. — Нам випали важкі часи — обстріли, пожежі, зупинки, ми втрачали людей... Але вірили, що наш завод буде жити. І щоразу кожен із нас робив усе, щоб вдихнути в нього життя».

Кажуть, навіть після найтемнішої ночі завжди настає світанок. Нехай для героїв нинішнього свята — українських металургів — світанок буде найяскравішим!

Уже цього суботнього вечора у Дніпрі, Запоріжжі, Кам'янському, Кривому Розі, Марганці, Маріуполі, Нікополі та інших металургійних містах відбудуться перші святкові заходи та концерти, присвячені професійному святу – Дню металургів і гірників України.

Напередодні колег привітав голова Профспілки металургів і гірників України Олександр Рябко. Кращим працівникам підприємств і наставникам молоді вручили профспілкові нагороди. Сьогодні й завтра представників галузі вітатимуть топ-менеджери провідних металургійних підприємств міст, а "Метінвест" вручить багатьом працівникам нагороди "Зірка Метінвесту".

Свято відзначатимуть, як завжди, з розмахом. У Дніпрі та Нікополі відбудуться небачені досі лазерні шоу. В Запоріжжі – масштабний концерт, зіркою якого стане сама Софія Ротару. До Кривого Рогу завітають Ірина Білик, Наталя Могилевська і гурт "Океан Ельзи". До Маріуполя – співачка Гайтана і гурт KAZKA. У неділю транслюватимуть "телеміст" Кривий Ріг-Запоріжжя-Маріуполь.

Масштабність святкування – цілком виправдана. Гірничо-металургійний комплекс – це сім сотень підприємств, рудників, гірничих комбінатів, коксохімічних, вогнетривних, феросплавних, сталеливарних і трубопрокатних заводів, АТП та НДІ. У галузі працюють понад 200 тисяч українців майже 500 різних професій. Її частка у структурі промисловості сягає 35 відсотків, експорту – понад 30 відсотків, податкових платежів – майже 40 відсотків.

Отож не можна не погодитися з Олександром Рябком, який, вітаючи зі святом, на завершення сказав: "Успішна робота підприємств галузі – це поштовх до розвитку всієї економіки країни, її економічного та соціального зростання".

Із професійним святом вас, наші металурги та гірники!

Фото надано прес-службою комбінату «Запоріжсталь».