Нарада в міській раді Новгорода-Сіверського.

Унікальність Новгород-Сіверської громади не тільки у прикордонні — звідси й інформаційна залежність від Росії й постійне голосування за комуністів та інших лівих, але й у бідності — цій постійній основі для комуністичних поглядів. Бідність та закладалася десятиліттями — ще коли курсував прямий поїзд «Новгород-Сіверський — Москва», яким виїжджали мислячі та успішні місцеві уродженці. А в роки Незалежності місцева влада, ментально зорієнтована на Москву, все робила для утримування краю в такому ж прибитому стані. Як приклад «Голос України» кілька років тому писав про потурання новгород-сіверської влади заїжджим екзотам з Росії, які займали хутори і землі, попутно поширюючи пропаганду «русского мира». Цими діячами тоді займалася Служба безпеки України, але місцевою владою, схоже, ніхто не займався...

Коли ж, іще за президентства Ющенка, місцевими покладами крейди зацікавився албанський інвестор, що має в багатьох країнах заводи з виробництва цементу, обласна влада намалювала такі суми «відкату», що інвестор поспішно відхрестився від новгород-сіверської крейди, а відтак і від економічного оздоровлення краю. Пробували зайти сюди й китайці, але результат був той само...

Тепер потроху зміни відбуваються і спричинені вони загальноукраїнським поступом: скажімо, зняття пам’ятника Леніну у процесі декомунізації тут відбувалося з клубком інтриг, за тиску обласної влади. Довелося скликати неформальні збори депутатів міської ради, щоб таки довести до рішення самої ради. А перейменування деяких вулиць на честь місцевих видатних людей також провели зверху, з області.

До Новгород-Сіверської громади ввійшов весь великий колишній район — із селами, ще біднішими за місто. І тут практично немає бюджетоутворюючих підприємств. Скажімо, завод будівельних матеріалів опинився в чужих руках і ліквідований, а останній місцевий його власник звідкись декларує 32 мільйони гривень на власному рахунку. І земля тут не дає великого прибутку — ґрунти бідні.

Нова голова Новгород-Сіверської громади Людмила Ткаченко дістала важку спадщину і намагається хоч якось навести лад. Так, на нараді із сільгоспвиробниками вона заявила про потребу врегулювання договорів оренди землі. Л. Ткаченко каже, що наявні договори оренди землі будуть переглянуті: «Ставки за оренду у громаді дуже різні: десь 3—4 відсотки, а інші платять від 12 і навіть до 35 відсотків. Так не повинно бути. Ставки за оренду землі будуть не менш як 12 відсотків у всій громаді. Це наші гроші і ми будемо їх рахувати».

А начальник Новгород-Сіверського районного відділу поліції Андрій Водолазкін додав про проблему так званого «самозахоплення» сільськогосподарських земель та їх незаконного обробітку: «На сьогодні вже заведено 84 відповідні кримінальні справи. Я за-кликаю всіх аграріїв оформити договори належним чином, а старост — допомогти працівникам поліції привести наш регіон у цьому питанні до ладу». Бо наразі хитруни землю обробляють, а податки не платять. Нагадаю, що коли у Кіптівській ОТГ за канадською методикою провели аудит земельних ресурсів, то виявилося, що півтори тисячі гектарів тихенько оброблялися, не даючи ні копійки до бюджету гро-мади.

Порушили на нараді і вкрай болюче питання загибелі бджіл від отрути аграріїв. Начальник Новгород-Сіверського управління Держспоживслужби Сергій Редкач розповів присутнім, що із 27 агрофірм тільки три діють, до-тримуючись законодавства. Віталій Кром, який є пасічником і багато років активно обстоює інтереси бджолярів, повідомив, що створив групу у Viber для оперативного повідомлення про обробку земель: «Але все одно керівники підприємств ігнорують наші наполегливі прохання про вчасні повідомлення і просто видаляються з групи».

Були озвучені й невдоволення агрофермерів: «Бджолярі розміщують вулики поряд із полями, не доводять це до відома ні старост, ні аграріїв, а вони повинні це робити зі свого боку. Отже, порушують вимоги й самі бджолярі».

«Усі повинні працювати в рамках закону. Не розумію, чому працівники міської ради виправдовуються за недбалих керівників. Але ми не зможемо порозумітися, якщо будемо тільки звинувачувати одне одного. Треба налагоджувати співпрацю, іншого шляху в нас немає!» — підсумувала непрості «дебати» міський голова Людмила Ткаченко.

Невеличкі зміни в громаді все-таки відбуваються. Скажімо, у Блистові створюється пожежна команда — це надзвичайно важливо для цього та навколишніх сіл. З «Інститутом громадської дипломатії» міський голова підписала меморандум про розробку стратегії розвитку туризму — а для цього тут є багато визначних пам’яток часів «Слова о полку Ігоревім» і доби козацтва. Агенція регіонального розвитку області запровадила в громаді навчання підприємців для розвитку бізнесу. Електрики Новгород-Сіверської міської ради почали оновлювати систему водопостачання у селах громади. Уже встановили нові мікропроцесорні пристрої захисту на водонапірних вежах у Вороб’ївці, Буді-Вороб’ївській та Красному Хуторі. Ці зміни малопомітні навіть у межах громади, але, як каже китайське прислів’я, дорога в тисячу лі починається з першого кроку.

Чернігівська область.

Фото з групи Новгород-Сіверської міської ради у Фейсбуці.