Він тривав протягом трьох днів просто неба в історичному Тульчині на площі перед палацом Потоцьких (на знімку).

Учетверте місто приймало грандіозний мистецький захід, інформаційним спонсором якого була газета «Голос України». Кожен день був наповнений цікавинками, що їх дарували глядачам понад 400 артистів мистецьких колективів з різних міст держави, а також ті, які виступають за кордоном. Однією з них стала прем’єра фентезі рок-опери «Орфей та Еврідіка назавжди». Неабияк вразив глядачів проект Bad Boys in Opera з всесвітньовідомими солістами, вони показали фрагменти класичних оперних творів. Яскраве «Мюзикл-шоу» Національної оперети України глядачі також зустріли бурхливими оплесками і вигуками «Браво!». Фестиваль позначений різноманіттям жанрів: мюзикли, балет, оперні постановки, ексцентрик та вогняні шоу... Не забули і про найменших глядачів, для них показали відому виставу «Аліса в Країні Чудес». Постановка мала свою особливість — глядачів залучали до участі у виставі. І вони це охоче робили. Неймовірна атмосфера панувала упродовж усіх трьох фестивальних днів!

Operafest Tulchyn є одним з прикладів відродження культурних традицій, якими славився цей край у XVIII—XIX ст. Понад 200 років тому тут уже звучала опера. Тульчинський палац Потоцьких був епіцентром культурного життя. Сюди приїздили знатні особи Європи. Упродовж ста років в історичній будівлі діяв оперний театр. На його сцені відбувалися світові прем’єри, виступали відомі музиканти, співаки.

Вдихнути друге життя в будівлю, що є пам’яткою архітектури національного значення, вирішили спільними зусиллями — за підтримки Українського культурного фонду, меценатів, міської й обласної влади.

Усі чотири фестивалі підтримують народні депутати Микола Кучер та Лариса Білозір.

— Людина може забути слова, дії, але вона ніколи не забуде емоції, які дарує наш фестиваль, — влучно зазначив Микола Кучер. — Його проведення сприяє розвитку громади, туризму. За цей час невпізнанно змінилося місто, тут побували тисячі туристів.

Завдяки ініціативі названих народних депутатів, Лариси Білозір та Миколи Кучера, палац Потоцьких у Тульчині включено до програми «Велика реставрація».

Згадані народні депутати разом з організаторами та Асоціацією міст України запросили на фестиваль представників місцевого самоврядування. Перед початком провели конференцію з обговорення планів розвитку територіальних громад та їх культурної інфраструктури в умовах децентралізації. У зборах взяли участь представники з понад 40 громад Вінниччини, Сумщини, Чернігівщини, Львівщини, Рівненщини та Київщини. За словами Лариси Білозір, Operafest Tulchyn увійшов у ТОП-12 мистецьких подій країни, а Тульчин претендує на статус «Культурної столиці».

Фото з Фейсбук-сторінки фестивалю.