В організаційному плані вона складатиметься із правління та комітетів, які працюватимуть у конкретних сферах. До роботи запропоновано залучати представників органів влади та незалежних експертів.

Рада громад розглянула низку важливих проблем і першою з них було фінансування закладів освіти цього навчального року. За інформацією управління освіти і науки ОДА, дефіцит видатків освітньої субвенції на оплату праці педпрацівників закладів загальної середньої освіти області на 1 вересня становив понад 39 мільйонів гривень. У 41 громаді (із 57 всіх в області) нестачі освітньої субвенції до кінця року не очікується.

«Якщо ми оптимізовуємо заклади, то завчасно маємо подбати про якісну дорогу та транспорт для підвезення учнів», — зазначив голова ОДА. У результаті домовилися оновити карту шкільних маршрутів і спільно шукати шляхи для ремонту саме цих доріг.

Ішла мова і про виконання місцевих бюджетів за минулі місяці поточного року і про складання бюджетів на наступний рік. Наголошено на необхідності розробки комплексних планів просторового розвитку територій, адже без них паралізується вся будівельна діяльність на місцях. «Інший бік — фінансовий: за попередніми розрахунками, на це потрібно, залежно від території громади, 4—8 мільйонів гривень. Можна отримати державну субвенцію. Для Чернігівщини цьогоріч такі кошти передбачено в сумі 3,6 мільйона гривень. Однак заявки на їх отримання від громад не надходили. Причина — відсутність у територіальних громадах розроблених топографо-геодезичних знімань (їх вартість — 700 тисяч — 1,5 мільйона)» — повідомив департамент ОДА з інформаційної діяльності.

Говорили і про інвентаризацію водних об’єктів, яких в області понад дві тисячі, але лише дев’ять ОТГ створили профільні комісії. І тільки у трьох громадах є соціальне таксі — завдяки цьому Носівська, Остерська та Височанська громади отримали безоплатно від Мінсоцполітики спеціально обладнані транспортні засоби. Відтак жителі з інвалідністю можуть дістатися до потрібних закладів та установ без перешкод. Ця транспортна послуга запроваджена і в Чернігівській громаді: на умовах співфінансування бюджетів придбано два спеціально обладнані автомобілі.

Чернігів.

Фото департаменту інформаційної діяльності Чернігівської ОДА.