Більшість хороших справ — у рамках програми Президента «Велике будівництво».

«Тепер ми можемо надавати екстрену та невідкладну допомогу, здійснювати медичне сортування. Серед сучасного обладнання, яке ми отримали, — комп’ютерний томограф та рентген. Це дало нам змогу на новому рівні проводити діагностику і лікування у сфері хірургії, онкології та кардіології», — каже директор Сокирянської районної лікарні Олександр Андрійчук.

У лікарні відтак можуть надавати допомогу недужим на інсульт, виявляти новоутворення, різноманітні патології внутрішніх органів. Крім того, обладнання допомагає медикам у лікуванні хворих на 
COVID-19, адже спричинену вірусом пневмонію виявляють лише за допомогою комп’ютерної томографії, на рентгенівських знімках її не видно, розповідають лікарі.

Загалом у рамках програми Президента в медзакладі провели внутрішні та зовнішні роботи. Зокрема, реконструювали фасад, покрівлю. Відділення є інклюзивним, тут облаштували пандуси та спеціальну вбиральню для осіб з інвалідністю.

Також днями в Опришенах перерізали стрічку на новенькому дитячому садку. Раніше молодим батькам доводилося возити дітей у дитсадки сусідніх сіл. Тепер маленькі мешканці села зможуть навчатися і розвиватися в сучасному, безпечному та яскравому просторі.

«Новий сучасний заклад з’явився тут не лише тому, що громада хотіла і потребувала цього, а й тому, що продемонструвала спроможність втілити такий проект. Адміністрація, своєю чергою, рада була допомогти і всіляко сприяти, щоб цей довгобуд перетворився на потужний освітній осередок», — розповів голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук (на знімку).

За його словами, на фінальний етап будівництва Державний фонд регіонального розвитку виділив громаді 11 мільйонів гривень.

Приміщення дитячого садка має унікальне внутрішнє оформлення. Усі 20 кімнат закладу прикрашені ексклюзивними малюнками. Над ними працювали художник Юрій Телегуз та його учні.

Новий ЦНАП у Селятинській громаді теж дасть змогу місцевим мешканцям не їздити в район за десятки кілометрів. Тут тепер понад 107 доступних сервісів. Створили його завдяки співпраці громади із програмою ULEAD з Європою.

«Завдяки програмі ми отримали нові меблі, комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення на суму майже 11 тисяч євро. Власним коштом ми зробили ремонт у приміщеннях. До того ж увесь персонал, а це шість робітників, пройшли відповідне навчання», — каже голова Селятинської громади Валерій Полянчук.

Чернівецька область.

Фото прес-служби Чернівецької ОДА.