Перший крок назустріч цьому рішенню зробили минулого сесійного тижня. Верховна Рада взяла за основу проект змін до деяких законів, які стосуються підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми (№ 5148). Його підтримали 304 присутні в залі народні депутати. А ініціаторами виступили понад п’ять десятків народних представників фракції «Слуга народу». Утім, якщо проект буде ухвалено, зміни зачеплять не тільки сферу дитячого харчування, а й низку інших нормативних положень.

Представляючи колегам проект закону, один із його авторів, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук апелював до того, що на полицях магазинів нині важко знайти солодощі, які б не містили у своєму складі «гідрогенізованої пальмової олії». Для наочності парламентарій навіть приніс таку олію до сесійної зали. Він продемонстрував, що впродовж шестимісячного зберігання в кабінеті за доволі висовеої температури цей компонент абсолютно не змінив своєї структури і не зіпсувався. «У ній нічого не заводиться, — зауважив народний депутат. — Можна ставити на сонці, і вона буде стояти. І це в нашому організмі». Д. Соломчук розповів, що ситуація на вітчизняному споживчому ринку істотно погіршилася, коли після 2015—2016 років імпорт пальмової олії зріс із 70 тисяч тонн на рік до 220—240 тисяч. Окрім того, що українці стали більше споживати трансжирів, такий підхід ще й завдав істотного удару по масложировій базі нашої країни, наголосив представник аграрного комітету. На його думку, мільярди гривень можна відправляти не малайзійським та індонезійським фермерам, а нашим — українським. На створення комплексів для утримування дійних корів.

У поданому проекті змін пропонується повністю заборонити використання будь-яких трансжирів (у тому числі й пальмової олії) в дитячих продуктах. Також їх хочуть виключити у виробництві набілу. А у звичайних продуктах дозволять використовувати не більш як два грами трансжирів на 100 грамів жирів і зобов’яжуть маркувати це на упаковці. У такому підході парламентарії спираються на досвід європейських країн.

«Припинення споживання трансжирів є ключовою умовою охорони здоров’я і порятунку життя людей», — на цьому наголошується у пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін № 5148. У ній, зокрема, йдеться про те, що ВООЗ закликає уряди всіх країн-учасниць використовувати пакет заходів REPLACE (поетапне керівництво з виключення трансжирних кислот промислового виробництва зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року). Водночас експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я наголошують: вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а її виготовлення завдає шкоди навколишньому середовищу. Виробництво пальмової олії світові фахівці порівнюють із виробництвом тютюну та алкоголю і за рівнем шкоди здоров’ю, і за зусиллями рекламних агентств та лобістів у намаганні приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком.

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвиваються через надмірне споживання трансжирів. У медиків не викликає сумнівів той факт, що пальмова олія системно знижує рівень корисного холестерину високої щільності у крові і збільшує рівень холестерину низької щільності, який осідає на стінках артерій і призводить до інфаркту. До того ж лобісти часто вказують на дослідження самої ВООЗ, в яких начебто вказується на нешкідливість пальмової олії. Утім, наголошують експерти, йдеться про дослідження 2003 року, коли людство споживало істотно менше трансжирів. Зокрема, із 1995-го по 2020 рік виробництво та споживання пальмової олії зросло в п’ять разів. Нині люди навіть не усвідомлюють, скільки вони її їдять, бо підприємці всіляко маскують присутність такої олії у складі готового товару (існує понад 200 альтернативних назв пальмової олії — наприклад, «жири рослинного походження»). Медиків особливо турбує, що цей складник нині додають навіть до дитячих сумішей, які замінюють малюкам грудне молоко.

Зміни, які пропонують народні депутати, зачеплять низку чинних законів. Зокрема, закон про дитяче харчування. У нього мають намір додати положення, яке заборонятиме у виробництві використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії кунжуту та льону, глютен та інгредієнти із застосуванням пестицидів. Пропонується також передбачити покарання за пропонування до реалізації або за реалізацію харчових продуктів чи кормів, що містять речовини, заборонені законодавством. На юридичних осіб мають намір накладати штраф у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб — у розмірі 25 мінімальних зарплат. Станом на 2021 рік, це відповідно 240 та 150 тисяч гривень. Також законодавці зобов’яжуть маркувати продукти про вміст або відсутність пальмової олії. А ще продукти з таким складником не можна буде називати «Шоколад» або іншими спорідненими чи співзвучними словами будь-якою мовою.

До законопроекту надійшла низка зауважень від Головного науково-експертного управління Верховної Ради, утім, із цими зауваженнями законотворці мають намір розібратися під час підготовки його до другого читання. Передбачається, що закон набуде чинності з наступного дня після його опублікування. Однак для належної підготовки до його впровадження в дію його мають намір ввести через рік із дня набуття чинності. «Йдеться не про політику, а про здоров’я нації», — наголосив Д. Соломчук під час представлення проекту змін у сесійній залі. З огляду на високу підтримку такої законодавчої ініціативи під час першого читання, є всі шанси, що українські малюки вже незабаром споживатимуть менше трансжирів.

Мовою цифр

Щорічне світове виробництво пальмової олії становить майже 60 мільйонів тонн. У січні—листопаді 2020 року Україна збільшила закупівлі рослинних олій на 5,8 відсотка (до 250 мільйонів доларів США) здебільшого за рахунок імпорту пальмової олії. За даними Державної фіскальної служби імпорт пальмової олії в 2019 році становив 215410 тонн. Пальмово-олійне виробництво є найефективнішим у світі. Якщо 1 гектар сої може дати 0,38 тонни олії, 1 гектар соняшнику — 0,48 тонни, 1 гектар ріпаку — 0,67 тонни, то пальмової олії можна добути 3,7 тонни з гектара.