В Україні стрімко зростає кількість госпіталізованих з COVID-19.

Раніше вітчизняний МОЗ прогнозував черговий виток пандемії на листопад. І, за словами чиновників, посилено до нього готувався з урахуванням попереднього досвіду — закуповував апарати ШВЛ, турбувався про забезпечення лікарняних ліжок киснем і т. д. Але при цьому основна ставка робилася на вакцинацію. На жаль, на цей момент вона не спрацювала: чи то співгромадяни виявили несвідомість стосовно власного здоров’я, чи то їм погано пояснювали критичну необхідність імунопрофілактики в умовах пандемії на державному рівні, чи то «ковідні гроші» пішли не за призначенням... Так чи інакше, у сукупності маємо переповнені реанімації, черги зі «швидких» під приймальними відділеннями, звернення лікарів про допомогу та рекорди з добової летальності та коронавірусних дебютів.

І це ще навіть не пік!

За даними МОЗу на ранок 20 жовтня, в Україні за добу зафіксовано 18 912 нових випадків зараження, від COVID-19 померли 495 людей. Водночас і з імунізації встановлено черговий рекорд — 226 тисяч українців прийшли у вівторок до центрів вакцинації зробити щеплення!

Завтра-післязавтра число нових випадків коронавірусу за добу може перевищити 20,5 тисячі. Такий прогноз озвучив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко. За його словами, червона зона карантину, до якої вже входять Херсонська, Одеська, Запорізька, Донецька та Дніпропетровська області, найімовірніше, поповниться Житомирською, Луганською, Сумською і Харківською.

Після візиту до Запорізької області глава МОЗу Віктор Ляшко погрожує звільнити місцевого керівника охорони здоров’я. Причина — зрив вакцинації. Чиновник заявив, що в Україні теоретично можна щотижня робити півтора мільйона щеплень — майже 220—250 у кожному пункті вакцинації. Але через неправильну організацію чи прорахунки в кількості таких пунктів показник значно нижчий. Так уважає Віктор Ляшко.

А лікарі стаціонару Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги оприлюднили в соцмережах відео реанімаційного відділення, де перебувають п’ятдесят хворих у критичному стані. За словами гендиректора цього медзакладу Олега Самчука, серед пацієнтів ковід-стаціонару й реанімації немає жодного вакцинованого.

«Лікарня — не гумова. Лікарі — не всесильні. Вакцинуйтеся! Інакше може настати неспроможність медичної системи. Не позбавляйте нас можливості вас урятувати!» — сказав у своєму зверненні Олег Самчук.

* * *

Відсьогодні в Україні набувають чинності нові правила міжрегіональних перевезень, які передбачають можливість поїздки між регіонами тільки для осіб, які мають COVID-сертифікат або довідку про вакцинацію, нагадує прес-служба МОЗу.
Зазначається, що громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 і використовувати його в поїздках між регіонами, а після вакцинації — використовувати цифровий сертифікат у додатку «Дія». Підходить як «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат (про одержання першої дози), так і «зелений» внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації).

«Паперову довідку про одержання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використовувати для поїздок міжрегіональним транспортом», — пояснили в МОЗі.

Нагадуємо, на засіданні Кабінету Міністрів України 11 жовтня внесли зміни до постанови № 1236 про посилення правил для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили жовтий, помаранчевий або червоний рівень епіднебезпеки.

Ілюстративне фото зі сторінки Міністерства охорони здоров’я у Фейсбуці.