Сергій Євтушок, Тарас Батенко. 

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про продовження розгляду поправок до проекту закону про Державний бюджет України на 2022 рік (№ 6000).

Загалом до законопроекту було подано 3 тисячі 284 пропозиції комітетів та народних депутатів. За оцінкою Міністерства фінансів, для їхнього врахування потрібно понад 80 трильйонів гривень, що дорівнює ще 53 бюджетам. Тож Комітет з питань бюджету запропонував врахувати повністю або частково 1 тисячу 501 поправку, а решту — відхилити.

А щоб не втягуватися в розгляд усіх понад 3 тисяч поправок, було вирішено, що представники кожної депутатської фракції та групи представлятимуть найважливіші пропозиції.

Свої поправки продовжив представляти Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), який запропонував підвищити розміри мінімальної зарплати і пенсії, а також передбачити виплату так званої тринадцятої пенсії. «Це абсолютно реальні речі, для реалізації яких потрібно лише 23,5 мільярда гривень. Для порівняння, на «Велике будівництво» знайшлося понад 123 мільярди гривень», — сказав він. Також О. Гончаренко закликав збільшити оборонні видатки на 132,5 мільярда гривень, спрямувавши їх на виплати військовослужбовцям ЗСУ та на збільшення витрат для забезпечення армії сучасним озброєнням передових вітчизняних розробок.

Дмитро Ісаєнко, Роберт Горват, Микола Сольський.

Микола Княжицький («Європейська солідарність») пропонував збільшити на 100 мільйонів гривень видатки за програмою пріоритетних напрямів наукових досліджень у закладах вищої освіти, скоротивши на таку само суму видатки, передбачені для створення Президентського університету. Фінансування програми підтримки національних театрів народний депутат пропонував збільшити на 800 мільйонів гривень, зменшивши видатки за програмою підготовки працівників прокуратури. Інші пропозиції М. Княжицького стосувалися збільшення фінансування Державної програми зі сприяння опануванню державною мовою та на закупівлю книжок для бібліотек.

Представниця фракції «Голос» Ольга Стефанишина закликала колег збільшити видатки на лікування рідкісних (орфанних) захворювань.

На думку Романа Костенка («Голос»), частину коштів, які пропонується витратити на будівництво доріг, потрібно спрямувати на фінансування прикордонної служби. «Не важливі будуть дороги, якщо ними їздитиме ворог», — сказав він. Крім того, Р. Костенко закликав збільшити фінансування Національної гвардії, Головного розвідувального управління та Служби зовнішньої розвідки, СБУ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міністерства у справах ветеранів.

Наталія Піпа («Голос») закликала виділити 528 мільйонів гривень для створення електронних підручників. «В умовах дистанційної освіти та конкурентної освіти у світі ми повинні вміти працювати з електронними носіями», — наголосила вона.

Ярослав Железняк («Голос») запропонував перерозподілити 10 мільярдів гривень із програми будівництва доріг на підтримку підприємців, які можуть припинити свою діяльність внаслідок чергового локдауну.

Галина Васильченко («Голос») вважала за необхідне передати місцевим громадам додаткові 5% податку на доходи фізичних осіб. «Завдяки цій поправці місцеві громади додатково отримають до 12 мільярдів гривень, що дозволить їм належним чином виконувати передані в рамках реформи децентралізації повноваження», — сказала Г. Васильченко.

Пропозиція Романа Лозинського («Голос») стосувалася збільшення фінансування Національної комісії зі стандартів державної мови. «Уже понад 535 тисяч українців отримали сертифікати про проходження мовного тесту. Як думаєте, скільки людей забезпечують цей процес? Аж 23!» — наголосив він, закликавши збільшити фінансування комісії на 9,7 мільйона гривень, щоб вона могла ефективно забезпечувати процес мовної сертифікації. Крім того, парламентарій закликав виділити 342 мільйони гривень на фінансування Архіву національної пам’яті.

Артем Дубнов, Павло Фролов.

Інна Совсун («Голос») закликала звернути більшу увагу на заходи із забезпечення енергоефективності, запропонувавши виділити на це додаткові 2,8 мільярда гривень.

Юлія Клименко («Голос») наголосила на необхідності збільшення фінансування Українського інституту книги. «Ми програємо в інформаційній війні Російській Федерації, яка витрачає мільярди доларів на розповсюдження по всьому світу російської літератури, російської мови та російської пропаганди. А ми натомість знищуємо своє книговидавництво та українську книгу як один із найважливіших інструментів боротьби з російською дезінформацією», — заявила вона.

Олександр Колтунович («ОПЗЖ») звернув увагу, що у 2022 році планове зростання прожиткового мінімуму має становити 8,2%, тоді як мінімальної зарплати — 3,1%. «При цьому річна інфляція становить 11 відсотків, індекс цін виробників промислової продукції — майже 40 відсотків. Це свідчить, що реальні доходи населення будуть меншими порівняно з інфляцією», — сказав він, запропонувавши вирівняти збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

У зв’язку зі складною демографічною ситуацією в Україні Микола Скорик («ОПЗЖ») запропонував, щоб у 2022 році державна допомога при народженні першої дитини становила 100 тисяч гривень, другої — 150 тисяч, третьої і наступних — 250 тисяч гривень.

Юрій Загородній («ОПЗЖ») звернув увагу на необхідність збільшення видатків для виплати компенсацій роботодавцям, які забезпечують молодь першим робочим місцем.

Анатолій Бурміч («ОПЗЖ»), нагадавши, як минулого року по всій Україні горіли ліси, запропонував замість виділення 170 мільйонів гривень на наукову діяльність в пожежній сфері спрямувати ці кошти на матеріально-технічне забезпечення Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Юрій Павленко («ОПЗЖ») запропонував збільшити на 2,5 мільярда гривень фінансування програми діагностики та лікування захворюваності з впровадженням експериментальних, нових технологій у закладах охорони здоров’я, науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладів. «Де взяти на це кошти? З програми фінансування прокуратури, якій знайшли кошти для збільшення фінансування на 2 мільярди гривень», — сказав він, закликавши ставити у пріоритет систему охорони здоров’я.

О 15-й годині головуючий оголосив про завершення засідання, тож розгляд поправок до проекту Держбюджету-2022 буде продовжено у п’ятницю.

З днем народження вітали народного депутата Романа Костенка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.