На знімку: одна з нових вулиць у Немовичах.

Це багатодітне поліське село, центр Немовицької територіальної громади Сарненського району Рівненщини.

Немовичі з траси мають охайний, сучасний вигляд, бо забудовники під час спорудження використовують сучасні будівельні технології і плани. Загалом тільки в Немовичах — одному із шести сіл громади — мешкає майже 4,2 тисячі осіб, а загалом по громаді — 11,7 тисячі жителів.

Немовицький сільський голова Олександр Трохимець (на знімку) дуже радий, що люди будуються, разом з депутатами всіляко сприяє тому, щоб до нових вулиць було прокладено необхідні комунікації, зокрема, електромережі. За кошти громади виготовляють проектно-кошторисну документацію на електрифікацію нових масивів.

— Тільки в Немовичах надали 846 ділянок під індивідуальне житлове будівництво, — розповідає Олександр Трохимець. — Розпочали будівництво майже 250 забудовників. Відтак з’явилися нові вулиці — Захисників України, Яблунева, Виноградна, Нова, Фруктова... Освоєно фактично колишнє урочище Михнівка — на його місці виросла і далі розбудовується однойменна вулиця.

— На території громади проживає приблизно півсотні атовців. Ті, хто не використав свого права на отримання земельної ділянки під забудову, обов’язково в разі звернення до сільради отримують ділянки у 15—20 соток залежно від масиву, — продовжує немовицький сільський голова Олександр Трохимець. — Щоправда, складніше в нас із землею для охочих зайнятися фермерством.

Село Немовичі розбудовується, люди зазвичай залишаються тут жити, а не виїжджають, як це спостерігається в інших неперспективних селах. Є пояснення такій стабільності: близьке розташування Немович до міста Сарни — центру укрупненого після децентралізації Сарненського району, де можна знайти роботу і куди з цією метою щодня вранці вирушає чимало місцевих жителів. Доїхати до Сарн зручно і близько, бо село розміщено по обидва боки від жвавої траси, якою часто курсують маршрутки. Загалом землі Немовицької і Сарненської територіальних громад межують. З боку Сарн теж місто розбудовується в напрямку Немович. Тобто село і місто «йдуть» тут один до одного.

Рівне.

Фото автора.