Володимир Арешонков, Юлія Світлична.

За основу підтримано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво (№ 5688). Його співавтор, народний депутат Дмитро Наталуха зазначив, що цей законопроект дозволить «розкрутити гайки» для бізнесу та стимулювати розвиток індустріальних парків. «Після ухвалення рамкового закону вже стартував процес створення 24 індустріальних парків на території 13 областей, у які за три місяці сукупно інвестовано 884 мільйони гривень», — наголосив він.

Законопроект № 5688, зокрема, передбачає звільнення від податку на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі нового устаткування (обладнання), якщо його ввозять учасники індустріальних парків винятково для власного використання у сферах переробної промисловості або науково-дослідної діяльності на території індустріального парку. Крім того, учасників індустріальних парків пропонується на десять років звільнити від податку на прибуток у разі виконання ними низки умов.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво (№ 5689), а також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості (№ 3739).

У цілому ухвалено законопроекти: про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (№ 6055); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (№ 3790); про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (№ 4358).

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831) та підтримала в першому читанні проект закону про внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» (№ 5110).

Представляючи законопроект про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей (№ 6104), постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич зазначив, що на ухвалення цього документа чекають тисячі цивільних та військових бранців Кремля, а також їхні родини, які стали жертвами незаконних дій Російської Федерації та її окупаційної адміністрації. «Звільнення полонених, на жаль, не завжди залежить від нас, але рішення про підтримку полонених та їхніх родин маємо прийняти вже зараз», — наголосив А. Кориневич, повідомивши, що законопроект передбачає створення відповідного реєстру та надання полоненим і членам їхніх сімей фінансової та іншої допомоги. Законопроект № 6104 ухвалено в першому читанні, також підтримано пропозицію про скорочення наполовину строків його підготовки до другого читання.

Під час представлення у першому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву (№ 6302) член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський зазначив, що оскільки рух опору — це дуже чутлива сфера, яка безпосередньо пов’язана із безпекою життя та здоров’я громадян України, є необхідність віднести до державної таємниці питання, пов’язані із закупівлею товарів для потреб національного спротиву. «Також необхідно уточнити деякі повноваження Сил спеціальних операцій ЗСУ щодо підготовки та ведення опору на тимчасово окупованій території України», — повідомив Ф. Веніславський. Законопроект № 6302 підтримано у першому читанні.

На початку пленарного засідання глава парламенту Руслан Стефанчук оголосив на вимогу двох фракцій перерву, а після її завершення закликав усіх, на кого поширюється дія постанови, що регламентує порядок висвітлення роботи Верховної Ради України, неухильно дотримуватися її положень.

Після цього головуючий надав представникам депутатських фракцій та груп слово для обміну думками.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернула увагу, що в середу біля парламенту протестували фізичні особи — підприємці, які закликали зберегти з 1 січня наступного року спрощену систему роботи, а в четвер прийшли шахтарі, які вимагають виплатити заборговану зарплату та зупинити знищення вугільної галузі. Зауваживши, що позачергове засідання, під час якого буде розглянуто законопроект щодо погашення боргів із зарплат перед шахтарями, таки відбудеться, Ю. Тимошенко висловила обурення, що питання ФОПів ігнорується. «Ми наполягаємо на проведенні позачергового засідання, щоб продовжити малим підприємцям спрощений порядок роботи, обліку та оподаткування», — заявила вона.

Нестор Шуфрич (фракція «ОПЗЖ») повідомив, що питання реформування телеканала «Рада» розглядалося під час засідання Комітету з питань свободи слова, оскільки перший день його роботи у новому форматі був «як мінімум, негарним». «Комітет одностайно, разом із представниками фракції «Слуга народу», ухвалив рішення, у якому закликав телеканал «Рада» в подальшому забезпечити дотримання постанови Верховної Ради «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання», а також положень статуту державної телерадіокомпанії та дотримуватися принципів неупередженості, пропорційності та паритетності представництва фракцій, груп і позафракційних народних депутатів», — зазначив Н. Шуфрич.


Андрій Іванчук, Нестор Шуфрич.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія наголосив, що під час дискусії було з’ясовано, що упродовж перших двох днів роботи телеканала «Рада» у новому форматі мали місце певні порушення постанови Верховної Ради «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання». «Тому ми прийняли консенсусне рішення про негайне повернення до виконання цієї постанови», — сказав він.

На думку Наталії Піпи (фракція «Голос»), кожна фракція та кожен народний депутат повинні мати однаковий час на телеканалі «Рада». Водночас вона висловила думку, що телеканал справді має змінюватися та мати краще наповнення, щоб бути цікавим для глядачів.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко заявила, що має місце грубе порушення телеканалом «Рада» постанови про порядок висвітлення роботи Верховної Ради, зокрема, в середу не висвітлювалася робота комітетів, а також не було прямого ефіру під час брифінгів представників низки депутатських фракцій та груп. «Телеканал «Рада» згідно з редакційним статутом має в першу чергу висвітлювати діяльність Верховної Ради України», — наголосила вона.

Тарас Батенко (ДГ «За майбутнє») закликав колег працювати як єдиний законодавчий колектив, що ухвалює закони на користь громадян. У зв’язку з цим він висловивши думку, що місія телеканала «Рада» — не гнатися за рейтингами, а відображати у безперебійному режимі роботу парламенту, та закликав привести роботу телеканала у відповідність із постановою про порядок висвітлення роботи парламенту.

Володимир Арешонков (ДГ «Довіра») висловив думку, що розбіжності між політичними силами та напружена ситуація в країні не в останню чергу є наслідком недолугої інформаційної політики. «Телеканал «Рада», безперечно, має працювати в сучасному форматі, бо він не був достатньо привабливим для більшості громадян. Тому потрібно проводити його реорганізацію. Водночас ми наполягаємо, що має зберігатися пріоритетність у висвітленні діяльності всіх політичних партій та груп, незалежно від того, належать вони до більшості чи до опозиції», — сказав він.

Парламентарії підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина щодо визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу (№ 5032).

Також ухвалено постанову про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 6429), за якою з 17 по 21 січня народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях та групах, з 24 по 28 січня триватимуть пленарні засідання, а 28 січня відбудеться закриття шостої сесії.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут