У Голосіївському районі столиці, на ділянці від вулиці Саперно-Слобідська до урочища Лиса Гора, міські комунальні служби розпочали розчистку літописної річки Либідь, правої притоки Дніпра довжиною 17 кілометрів. Як повідомив під час інспектування очищення підземних галерей заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, вже звільнено від сміття більш як 150 метрів русла.

Загалом засмічення виявлено на ділянці понад 800 метрів. Раніше під час робіт з очищення Либеді у воді знаходили старовинну цеглу, фрагменти автомобільних акумуляторів, нагрівальні елементи електрочайників та пральних машин, монети часів СРСР та виявили старовинну гирю. Щоб виконати запланований об’єм робіт, комунальникам довелося тимчасово змінити русло річечки, закутої у бетон, та відвести воду, оскільки існує ризик підтоплень. За словами Петра Пантелеєва, нині виконуються невідкладні заходи, аби не допустити аварійних випадків. Утім, уже наступного року буде відкореговано техніко-економічне обґрунтування проекту реконструкції річки, що отримала назву від імені сестри засновників Києва — Кия, Щека і Хорива та згадується у літописах під 968 роком. Мета — перетворити Либідь на безпечну та очищену водойму, де будуть створені території громадського простору.

«Міська влада має намір відновити річку, зробити її такою, щоб відповідала будівельним нормам. Крім того, за прикладом інших міст Європи, створити місця громадського простору та відпочинку. У завданні проектування необхідно передбачити природозахисні заходи, розчищення берегів, відновлення берегоукріплення, визначення зони рекреації тощо», — наголошує Петро Пантелеєв.

Фото з відкритих джерел.