За даними МОЗУ на 25 січня, за минулу добу в Україні зафіксовано 19 118 нових підтверджених випадків COVID-19. Водночас на червоному рівні епіднебезпеки перебуває Івано-Франківська область, на помаранчевому — 14 областей, решта та столиця — на жовтому рівні.

Найвищий рівень захворюваності спостерігається в Івано-Франківській (1 428), Сумській (1 009), Чернівецькій (888) та Тернопільській (851) областях. Із 27 січня до червоної зони потраплять Рівненська та Івано-Франківська області, які є в переліку областей-аутсайдерів за показником вакцинації від коронавірусу. Про це написав у Фейсбуку міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«І це ще раз підтверджує факт — не вакцинуємось, більше хворіємо, і що головне, частіше потрапляємо до лікарень з тяжким перебігом хвороби. У п’ятірці регіонів з найгіршим рівнем охоплення щепленнями знаходяться також Чернівецька, Волинська та Закарпатська області. І не запитуйте потім, чому епіцентр нового спалаху саме на заході України», — додав Ляшко.

Міністр озвучив прогноз щодо нової ковідної хвилі: кількість випадків буде щонайменше вдвічі більшою порівняно з хвилею, яка була в жовтні-листопаді. Проте госпіталізацій буде менше, кількість смертей має бути також меншою.

За словами Ляшка, в Україні вже найближчими тижнями за добу можуть фіксувати від 40 до 60 тисяч хворих на коронавірус. Він зазначив, аби краще протистояти штаму «Омікрон», запущена бустерна доза (третє COVID-щеплення). Адже після шостого місяця після базового курсу вакцинації спостерігається незначне зниження імунітету.