Під час засідання.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо надання Силам спеціальних операцій ЗСУ деяких розвідувальних та контррозвідувальних повноважень для підвищення ефективності ведення руху опору (№ 6486).

Законопроектом, зокрема, пропонується визначення поняття «спеціальної розвідки», включити ССО до суб’єктів розвідувального співтовариства, поширивши на військовослужбовців ССО, які залучаються до виконання розвідувальних завдань в інтересах руху опору та спеціальних операцій, відповідні гарантії соціального і правового захисту, що є додатковим мотиваційним чинником до виконання завдань за призначенням.

Під час підготовки законопроекту № 4210 до повторного першого читання робочою групою, створеною з цією метою у комітеті, було запропоновано внести зміни до його основних положень та викласти документ в новій редакції, а відтак змінити й назву проекту закону із «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування» на «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони».

За результатами розгляду комітет рекомендував Верховній Раді включити доопрацьований законопроект № 4210 до порядку денного сьомої сесії та прийняти його за основу.

Члени комітету також розглянули законопроект про внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, № 6521. Законопроектом пропонується виключити обмеження щодо виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах відповідної території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройній агресії проти України, а також передбачити можливість здійснювати виконання завдань територіальної оборони на всій території України, включаючи райони ведення воєнних (бойових) дій.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

За результатами розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо певних питань управління майном для потреб Збройних Сил України (№ 5801), комітет рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Також комітет продовжив розгляд проекту зведеного трирічного плану закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями на 2022 — 2024 роки.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки комітету у Фейсбуці.