Однак українська влада не полишає спроб вплинути на західних союзників і захистити міста від ворожих російських нальотів. Їх результат бачив увесь світ – загиблі мирні мешканці, серед яких і діти, зруйновані будинки, школи, лікарні, інші важливі об’єкти інфраструктури міст.

Потужна кампанія Nofly, яка охопила багато соціальних мереж та має на меті все ж вплинути на західний політикум, вже дала свої плоди. Так, результати опитування Reuters/Ipsos свідчать про те, нині 74 відсотки американців вважають, що Сполучені Штати повинні співпрацювати з НАТО над створенням "зони, забороненої для польотів" для захисту України від російських авіаударів.

Опитування, проведене в четвер і п’ятницю, свідчить про те, що зростає обурення США з приводу вторгнення Росії в Україну, яке останніми днями все частіше включало бомбардування міських районів.

Підтримує цю ідею й колишній спецпредставник США по Україні та експосол США при НАТО Курт Волкер. Він вважає, що Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО можуть забезпечити безполітну зону над Україною попри занепокоєння, що будуть втягнуті у прямий конфлікт з Росією. «Українцям потрібно більше ракет «Стінгер», більше «Джавелінів», основних боєприпасів, їм потрібна допомога з протиповітряною обороною. І я би рекомендував, і я впевнений, що для нас це була би гарна ідея - запровадити безполітну зону», - зауважив Волкер під час онлайн-конференції, організованої Американсько-Українською Діловою Радою (USUBC). Попри занепокоєння, що це втягне НАТО у прямий конфлікт, це, за його словами, все ж можна зробити за прикладами попередніх операцій. А саме, з обмеженнями по цілях, по умовах застосування компонентів, для забезпечення лише безполітної зони, а не для атак по інших, якщо самі не зазнали нападу. «Я думаю, що це можливо, і це треба зробити негайно», - зазначив Волкер.

Водночас, він висловив переконання, що все більше людей в Росії, в тому числі серед військових «починають розуміти», що перебувають у руках навіженого безумця, який також має доступ до ядерної зброї, а також, що Путін веде свою країну до руйнації.

Ще більш тверда у підтримці України експрезидентка Литви Даля Грибаускайте. Вона закликала НАТО вступити у війну за Україну.

«Лише війна може зупинити війну. Не потрібно прикидатися і намагатися заспокоїти сумління лише постачанням Україні зброї, вже надто пізно. Український народ воює за нас… Повторення мантри про те, що НАТО не може допомогти Україні, вже виглядає патетично і викриває боягузство Заходу», - заявила Грибаускайте.

Вона підкреслила, що, залишаючись у цій війні стороннім спостерігачем, Захід фактично стане співучасником того, що роблять російські війська з Україною, та висловила думку, що якщо Путіна не зупинити на Україні, країнам Заходу все одно доведеться воювати, але вже на своїй території.

"Україна просить реальної допомоги, ми бачимо на телеекранах вибухи у житлових кварталах і заявляємо про "рішучу підтримку України". Мені соромно чути, як лідери і посадовці НАТО кажуть, що не можуть втручатися у конфлікт - але ж ми могли у Сирії, Лівії, Африці, Югославії, Афганістані? Україна зараз бореться за власне існування і за мир у Європі. І що ми - продовжимо дивитися на руйнування незалежної держави? Слава Україні і її героям! Поки лише її героям, тому що інших на горизонті не видно", - заявила Даля Грибаускайте.

Тож очевидно, що тиск на західне політичне й військове керівництво принаймні у питанні закриття неба зростатиме й, сподіватимемося, змусить їх до рішучих дій.