На висунутий росіянами ультиматум – скласти зброю і здатися окупантам - захисники Міста-героя Маріуполя відповіли твердою відмовою: «Нас не залякати! Ми на своїй землі і готові її боронити».

Маріупольські герої продовжують стримувати орду в просуванні на північ Донеччини та в бік Запоріжжя та Дніпра. Воїни Збройних Сил України надають рашистам гідну відсіч, попри те, що в намаганні взяти Маріуполь ворог задіяв 14 тисяч російських солдатів. Це майже 10 відсотків від загальної кількості всієї військового угруповання, що вторглося  в Україну з початку війни. 

Отримавши по зубах, російські окупанти зривають лють на мирних мешканцях - вони нищать житлові будинки та руйнують об’єкти цивільної інфраструктури. Серед зруйнованих рашистами – Донецький обласний музично-драматичний театр, два пологових будинка, школа мистецтв, і це - наочна демонстрація, проти кого насправді воює росія. 

Станом на ранок 26-го дня війни мерія повідомила, що, завдяки злагодженій взаємодії з Офісом Президента, Донецькій та Запорізькій військовими адміністраціями, 2 тисячі маріупольців успішно евакуйовані з Бердянська. «Це найбільша кількість людей за весь період організованої евакуації. Сьогодні очікуємо ще більше», - повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. 

Під російською окупацією нині перебувають селища Мангушської громади. Й тут, на жаль, не обійшлося без жменьки колаборантів, які зараз разом із росіянами намагаються проводити «зачистку» місцевості. Ворог масово проводить обшуки за адресами мешкання українських патріотів. Відомо про формування окупантами списків людей, що підлягають затриманню, й серед них, зокрема, колишні працівники правоохоронних органів, ветерани АТО/ООС, громадські активісти.

На Приазов’ї російські нацисти вдаються й до ганебної депортації мирного населення. Будь-яка частинка Маріуполя та  Маріупольського району, на яку зайшов окупант, перетворюється на місце примусового вивозу в росію. В Маріупольській міськраді повідомили, що, з огляду на цю негідну практику орків, українською владою вже напрацьовано механізм повернення наших громадян з російської неволі додому. «Починаємо тестово відпрацьовувати по відомим фактам. Тому, якщо ваші близькі потрапили в росію через депортацію, одразу ж повідомляйте! Будемо повертати маріупольців додому в Україну», - зазначили в муніципалітеті. 

Ще одна реальність російської окупації – тотальна примусова мобілізація. Днями орки  повідомили в окупованій Мангушській громаді про намір оголосити примусову мобілізацію чоловіків віком від 18 до 60 років, яким наказали до 1 квітня прибути в місцевої ради. Люди повинні знати причину такого «збирання», за яким – цинічне намагання набрати ще більше «гарматного м’яса» й кинути його у вогонь війни!

Сумна інформація надходить  і з селища Седово, що біля Новоазовська. Є свідчення, що там росіяни організували новий варіант концентраційних таборів, де утримують всіх, хто не пройшов «фільтрацію» при депортації або зачистці. Такі факти зараз перевіряє українська влада. Втім, нічого дивного у нелюдських методах орків уже немає: повне копіювання нацистського режиму, помножене на десять, є типовим для рашизму.