Голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк (на знімку) закликав учасників протестів не допустити можливості силових зіткнень. Він також уважає, що правоохоронні органи повинні швидко розслідувати провокацію на Майдані та інформувати громадськість, хто конкретно винний у побитті людей і яке має понести покарання. 

Керівник області також звернувся до українського уряду із проханням скласти «дорожню карту» з підготовки Угоди про асоціацію з ЄС із урахуванням інтересів вітчизняної економіки. Для Луганщини це дуже важливо, бо саме промисловість формує дві третини внутрішнього валового продукту області. У цій галузі зайнято 230 тисяч мешканців, або 40 відсотків від усіх працюючих у регіоні. З огляду на відносини, що склалися історично, більшість луганських підприємств експортоорієнтовані й, насамперед, на Російську Федерацію. Однак у зв’язку з напруженою ситуацією у відносинах із сусідньою країною Луганщина втрачає мільйони гривень.

За словами Володимира Пристюка, останніми роками, через низку об’єктивних і суб’єктивних причин, у галузі накопичилося чимало проблем: низька додана вартість продукції, висока енерго- та матеріалоємність, залежність від зовнішніх ринків і в першу чергу від російського, поступова втрата традиційних конкурентних переваг, якими були дешеві енергоносії й дешева робоча сила, тощо. Наприклад, питома вага електроенергії в готовій продукції на Стахановському феросплавному заводі становить понад 52 відсотки, природного газу на Сєверодонецькому «Азоті» — 85 відсотків а на Лисичанському «Пролетарії» — 43 відсотки. На жаль, багато випускається продукції низької якості, за неконкурентною ціною і, як наслідок, збитки галузі загалом за минулий рік становили 7 млрд. грн. На жаль, цього року вони будуть ще більші.

— Промислові підприємства регіону гостро потребують модернізації виробництв і освоєння інноваційних технологій, — уважає Володимир Пристюк. Він також зазначив, що перехід на євростандарти ляже важким тягарем на плечі і державного бюджету, й суб’єктів господарювання, а в підсумку — на людей.

Луганськ.