Мета зустрічі: обговорити питання подальшої військової допомоги Україні, економічної безпеки та післявоєнної реконструкції України. 

За словами Руслана Стефанчука, цей візит делегації Румунії до України є надзвичайно своєчасним проявом солідарності з Українським народом.

«Для України є визначальною підтримка наших друзів не тільки на рівні політичних заяв, але й на рівні особистих зустрічей між керівництвом парламентів наших країн. Тож хочу вам подякувати за ту підтримку й допомогу, яку отримує Україна та Український народ від румунської сторони», — зазначив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України додав, що це й підтримка санкційного тиску на рф, і гуманітарна допомога Україні, і братерське ставлення до українців, які знайшли тимчасовий прихисток у Румунії; і функціонування на її території хабу для підтримки України та Українського народу.

«Не менш важливою є активна роль Румунії в рамках міжнародних процесів із засудження та притягнення до відповідальності російської сторони за злочини проти людяності та акти геноциду», — закцентував Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради зазначив, що варто поглибити співпрацю з Румунією в частині передачі Україні важкого військового озброєння та підтримки українського експорту. Руслан Стефанчук розраховує й на активну участь Румунії в процесах післявоєнної відбудови України.

Спікер парламенту подякував Румунії за приєднання до спільного звернення міжнародних партнерів до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів геноциду.

Він нагадав про прийняття постанови «Про Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» й попросив Румунію вжити необхідних заходів на парламентському рівні з метою визнання дій російської сторони щодо України актом геноциду українського народу.

«Україна дуже цінує та ніколи не забуде про ту допомогу, яку отримала від братніх народів… Поспілкувавшись, ще раз переконався в тому, що ми граємо за команду світлих сил. Сьогодні світ втратив колір: є світлий колір і темний колір. Ті, хто підтримує Україну й боротьбу Українського народу за демократичні цінності, — це друзі українців назавжди. Українці вміють надавати відсіч агресору, і цінують ту підтримку, яку отримали в найскладніший час», — повідомив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Румунії Ніколає-Іонел Чуке зазначив, що на всіх рівнях, починаючи від Президента Румунії, Парламенту, Уряду, навіть прості громадяни, — усі солідарні з українцями, які переживають важкі часи через окупацію. Він засудив вбивства й зазначив, що винні мають бути притягнені до відповідальності. За його словами, «росія робить усе можливе, щоби перемалювати карти Європи та світу, і не бере до уваги міжнародні правила».

Він наголосив, що від початку війни Румунія допомагала біженцям з України: надала житло, медичні послуги, право на працю, можливість навчатися в румунських школах. Крім того, румунська сторона надає сприяння українському експорту.

Голова Палати депутатів Парламенту Румунії Марчел Чолаку вважає, що солідарність румунського народу повинна бути зміцнена й на рівні меншин в Україні та Румунії.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.