Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Уже понад 608 дітей постраждали в Україні внаслідок широкомасштабного наступу рф на Україну під час російсько-української війни. За офіційними даними, 217 маленьких українців загинули та понад 391 поранено. Ці дані на 27.04 не остаточні, оскільки немає можливості провести слідство в тимчасово окупованих районах.

З початку агресії рф проти України (2014 р.) на територію росії з тимчасово захоплених регіонів Донецької і Луганської областей було вивезено понад 1100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Повномасштабна агресія московії 24.02.22 додала до цього списку ще 900 таких випадків. За повідомленім Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, українських дітей-сиріт, яких насильно депортували до росії, налічується понад дві тисячі. Їхня подальша доля викликає серйозне занепокоєння.

Такі дії окупантів (примусове вивезення дітей з однієї етнічної групи до іншої) підпадають під ознаки геноциду. Крім фізичного насилля, ці діти зазнають ментальних тортур. Як написала у Фейсбуці омбудсмен Людмила Денісова, «їх ідентичність (українських дітей. – Ред.) втрачається, – бо їх потім навчають російською мовою». Мовляв, росіяни хочуть, щоб українські діти виконували російські традиції. Тож, незаконно депортувавши неповнолітніх громадян України до рф, московити «просто знищують етнічну ідентичність наших дітей, а це і є геноцид».

На Луганщині окупанти викрадають дітей, а згодом, під страхом смерті, змушують їхніх матерів йти до українських військових нібито за гуманітаркою, а насправді розвідувати позиції.

В тимчасово окупованому Криму рашисти проводять ще одну «спецоперацію» – освітню. Вихователів у дитячих садочках змушують розповідати нав’язану путінцями історію про "спецоперацію" в Україні та проводити спеціальні ігри з дітьми, де у ролі «нацистів» виступають українці. Під керівництвом дорослих діти також малюють плакати з "рашистською символікою "Z".

Як повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, «за наказом керівництва закладів освіти вихователі зобов’язані дізнаватися у дітей про ставлення їхніх батьків до "спецоперації" в Україні. У разі виявлення "неблагонадійних" батьків інформація подається до окупаційних каральних органів».

До речі

Російська армія, обстрілюючи українські міста, повністю зруйнувала уже 102 заклади освіти, серед яких школи, дитсадки та університети. Ще 1412 закладів зазнали пошкоджень (з допису у Твіттері міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета).

Крім того, на окупованих територіях представники «русского міра» забороняють вивчати українськім школярам рідну мову, літературу та історію України. А вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей, примусово депортованих до рф, насильницькими методами хочуть русифікувати у так званих «таборах перекваліфікації».