Про це він написав на своїй особистій сторінці у мережі Фейсбук.

Доповідь прозвучала завдяки Confidence Information Services Ltd., на Батумському представницькому ретриті під гаслом "Транспортування нафтоналивних вантажів через Закавказький транспортний коридор та порти Грузії".

Як повідомляє пан Геннадій у своєму дописі, основну увагу він звернув на такі моменти.

У відповідь на вторгнення рф в Україну США, Канада та ЄС оголосили про запровадження ембарго на імпорт російських вуглеводнів. До 5 лютого 2023 року під заборону потрапить 43% російського нафтового експорту.

Вплив цих обмежень, який можна буде оцінити загалом лише за підсумками 2023 року, буде тривалим і неоднозначним. Оскільки інші постачальники не гарантують збільшення видобутку, здатного компенсувати ці обсяги й задовольнити очікуване зростання попиту, ціни на нафту марки Brent до кінця 2022 року зростуть до 140-150 дол./бар. Це призведе до подорожчання нафтопродуктів у державах-імпортерах на 30-40%.

Втрати рф від запроваджуваного ембарго не здатні скоротити її доходи так, щоб припинити чи урізати фінансування війни в Україні. Просте вилучення з ринку 3% світового споживання нафти може призвести до виникнення ситуативної нестачі пального в державах, що запровадили обмеження.

Висновок такий: потрібні спільні зусилля держав-партнерів та України, щоб нейтралізувати відповідні ризики та критично обмежити фінансову спроможність росії до ведення загарбницької війни.

"Голос України".