Ця бактерія - "родичка" спірохет. Адже вияв хвороби на першій стадії не настільки тривожить укушеного, щоб кинутись по медичну допомогу: ну почервоніння, ну чухається. Але саме через такий "лагідний" початок, який не жене до лікаря, людина ризикує заробити собі хронічний бореліоз, хворобу Лайма.

У травні, приїхавши з дачі, я виявила на нозі манюнього кліщика. Подумаєш, кліщ, скільки в дитинстві їх витягувала! Їхати в травмпункт була надто втомлена, та й вечір надворі. Тому відірвала й викинула. Але ще півтора тижня поглядала на цяточку (бо я ж про хворобу Лайма чула!), а потім втратила інтерес. Та одного ранку почала незвично валити втома і температура на очах піднялась до 39, розібрав нежить. Так різко починається хіба що грип. І раптом побачила місце укусу кліща. Це вже була червона пляма радіусом сантиметрів чотири, біліша в центрі. Таку ще називають "бичаче око". От тобі й на...

Того ж дня пощастило потрапити до сімейного лікаря, він одразу дав направлення до інфекціоніста. Діагноз "Хвороба Лайма" безсумнівний - почувши про кліща й глянувши на "бичаче око", винесла вердикт лікарка. З такою чіткою еритемою жодного іншого захворювання не буває, на лабораторні аналізи не варто й тратитись. А далі - майже місяць прийому двох видів антибіотиків...

На замітку. Якщо ще кілька десятиліть тому траплялися поодинокі зараження людей від кліщів, то у 2019 році на Черкащині офіційно зареєстровано 309 випадків хвороби Лайма, у 2020-му - 205, у 2021-му - 157, а за шість місяців поточного року - 54 випадки, інформує в. о. гендиректора ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ" Людмила Кравченко.

Інфікованих кліщів у природі більшає. Коли фахівці держцентру у 2019 році лабораторно дослідили 816 екземплярів взятих з довкілля іксодових кліщів, заражених бореліями з них виявилося 59 (тобто понад 7 відсотків), а вже за половину цього року з 403 особин позитивних 52, тобто майже 13 відсотків.

За результатами моніторингу, високий рівень інфікованості бореліями у нас в області на територіях парків "Сосновий бір", "Перемога", мікрорайонів Соснівка, Дахнівський у Черкасах, парку "Софіївка" в Умані.

- Чи можна дослідити витягнутого кліща на борелії? - цікавлюсь у Людмили Кравченко.

- Так, в лабораторії особливо небезпечних інфекцій у нашій установі. Вартість дослідження - 63,03 гривні.

- Чи проводиться у нас санобробка парків? Чи можна замовити послугу з обробки свого двору проти кліщів?

- Щодо парків відповідальність покладено на власників. Обробки дворових територій ДУ "Черкаський ОЦКПХ МОЗ" не проводить через відсутність в установі спеціалізованих протиакарицидних препаратів. Надають таку послугу приватні підприємства, які мають на це ліцензію.

- Які шляхи передачі бореліозу?

- Джерелом і резервуаром збудника слугують майже 130 видів ссавців, серед яких провідна роль належить гризунам, а також майже сто видів птахів. Іксодові кліщі - також резервуар борелій.

- Які засоби відлякують кліщів - чим намазатись-набризкатись?

- Способи хімічного захисту - акарициди та інсектицидно-репелентні препарати комбінованої дії (їх наносять лише на одяг) та репеленти.

Величезний досвід успішного лікування хворих на бореліоз напрацювала за ці роки КНП "Черкаська міська інфекційна лікарня". Її директорка Світлана Волгіна інформує:

- До нас щороку звертаються за консультацією з приводу укусу комах від 150 і більше осіб. У цьому році - вже 53, з них стаціонарно проліковано 18. Пацієнти йдуть від середини квітня й до середини жовтня, але "хвіст" звернень реєструється і в січні - це ще наслідки укусів восени.

- Чи завжди хвороба Лайма починається з еритеми?

- Такий клінічний вияв хвороби, як кільцева еритема, мають майже 80 відсотків заражених бореліями. В місці укусу з'являється червона цяточка, потім вона збільшується в діаметрі, а всередині кільця блідне. Може розширюватись до великих розмірів: іноді починається на нижній частині гомілки, а закінчується на стегні. Згодом темніє до фіолетового й сама може зникнути. Але ж інфекція в організмі залишилась!

Нечасто трапляються пацієнти на стадії еритеми ще й із симптомами загальної інтоксикації: підвищення температури, головний біль, загальна млявість, біль у м'язах, особливо шиї. В таких випадках зазвичай звертаються до лікаря.

Але, за статистикою, у 30 відсотків пацієнтів, які були інфіковані бореліями, яскравих виявів хвороби немає. Так, є нездужання, загальна млявість, поболює голова - та зазвичай у таких випадках ми пояснюємо це собі різними причинами: погода, тиск, втома, стрес..... Якщо при цьому людина ще й не помітила, що її вкусив кліщ (бува, що вкусив і відпав або просто поповзав і залишив інфікований слід), - вона не має настороженості і продовжує жити зі своїми симптомами. Тому ці 30 відсотків і потрапляють у групу тих, хто стає пацієнтами невролога, ортопеда, ревматолога, кардіолога, - зазначає Світлана Волгіна.

- Мій син шестирічним теж перехворів на Лайма, - розповідає жителька причеркаського села. - Ми бачили, що його вкусив кліщ, але не надали цьому значення. А згодом у нього почали боліти всі суглоби. Дійшло до того, що він не міг уже ні ходити, ні брати руками ложку. Він лежав, а я його годувала. Всі звернення до лікарів, всі аналізи нічого не давали. "Лікуйте артрит!" - вже просто сердилася педіатр. "Я звідси не вийду, поки не знайдете причину!" - вирішила я у відчаї. Потім прийшов лікар старшого віку, порадив зробити аналіз на бореліоз. Хвороба підтвердилась, ми пройшли курс лікування і сьогодні у сина все в нормі.

Із розповідей постраждалих від кліща в одній із груп у Фейсбуці. "Через два тижні після укусу кліща відчула слабкість, високий тиск, потягнуло ліву ногу, яку вкусив кліщ, відчула невеликий біль у лівому тазостегновому суглобі. Сімейний лікар приписала таблетки проти тиску, бо про кліща я їй нічого не сказала. Далі все важче було вставати з ліжка, при повороті голови запаморочення і невластива мені депресія - я думала, що це наслідки втрати бізнесу..." - ділиться постраждала.

Учасники групи розповідають, що потрапляють до лікарів різних спеціальностей через тяжку депресію (і її лікарі часом інтерпретують як основну причину всіх інших симптомів), проблеми зі шлунком, різке схуднення, нестерпний головний біль, шум у вухах, проблеми з пам'яттю, труднощі з диханням і ковтанням, болями в суглобах і м'язах, сильним серцебиттям, розмитістю зору, сіпанням м'язів, через яке неможливо спати... І у більшості постраждалих - не по одному такому симптому, а букет. Хвороба Лайма має багато облич. Як кажуть про себе хронічно хворі на бореліоз, "чудові аналізи, гарний вигляд і пекельний стан!".

- Чи направляють до вас своїх пацієнтів неврологи, ревматологи?

- Так, і вже в другій, третій стадії бореліозу. На моїй практиці років двадцять тому була перша така пацієнтка. Жінка із Смілянського району потрапила у відділення ревматології обласної лікарні з парезами, які виявлялися гнусавістю голосу, рідка їжа виливалася через ніс, серцевий ритм порушений, біль у суглобах. При опитуванні вона згадала про укус кліща. Був він вісім років тому. Виявилось, тоді, як і має бути, з'явилась первинна еритема на місці укусу, їй призначили лікування - змащувати шкіру протизапальною маззю, з часом еритема зникла. Нічого не підозрювала про хворобу Лайма. На жаль, про цю недугу тоді ще мало чули й лікарі.

- Як зробити, щоб лікарі різних профілів були більш насторожені щодо цього захворювання?

- Лікарі мають бути обізнаними з приводу диференційної діагностики та направляти до інфекціоніста, який точно вже не пропустить хворобу Лайма.

- Чи є пацієнти з незворотними змінами - борелій в організмі знищено, але здоров'я вже не повернеш?

- За останні роки у нас збільшилася кількість пацієнтів, направлених неврологами, яким проведене обстеження на бореліоз. У всіх них виявлено в організмі імуноглобуліни М до борелій. Такі пацієнти були відповідно проліковані, але після курсу антибіотиків вияви неврології залишились. Останній випадок - хлопцеві 39 років, симптоми - атрофія нервово-м'язового сплетіння, парези, паралічі, і це прогресує. Закінчується летально.

Тому й наголошую, що лікувати бореліоз треба вчасно: на першій стадії первинного інфікування хвороба успішно піддається лікуванню і надалі себе нічим не виявляє.

Не треба боятися укусу кліщів -нині вони є всюди. Треба просто знати, як діяти. Для прогулянки на природу застосовувати репеленти або натуральні олійки, які відлякують цих комах, - як-то гвоздичну, ялицеву, лаймову. Прийшовши додому, себе, дітей оглянути. Є кліщ - чимшвидше і правильно його витягнути. Через два тижні пройти обстеження. Виявили - пролікувати. Тоді людей із задавненими наслідками бореліозу не буде.

- Чи є вакцина проти хвороби Лайма?

-Тривають пошуки, але поки що немає.

- Чи є імунітет до борелій?

- Класично імуноглобуліни напрацьовуються в організмі в період 14-35 днів від початку захворювання. Але буває, що антитіла з'являються пізніше. Вважається, що після первинного інфікування імунітет тримається до двох років. Але це індивідуально.

...На дачі я вже працювала вдягнута, як космонавт. Щоразу ретельно оглядала себе після роботи. Уже мій курс антибіотиків добігав кінця, коли одного разу вранці вище ліктя під рукою намацала лусочку. Мікроскопічний кліщ... О Боже! Так швидко я ще ніколи не добиралася на інший кінець міста - в травмпункт. Комаху видалили. Але що далі?

- Світлано Іванівно, як діяти в такому разі?

- Класично можна вважати, що організм уже має концентрацію антибактеріального препарату, яка має бути захистом від інфікування. Але треба спостерігати.

- У групах, де обговорюють хворобу Лайма, не вірять в ефективність коротких курсів терапії проти борелій. Скільки повинно тривати лікування і чому в травмпунктах нині не радять після видалення кліща препарати для профілактики?

- І американські, і європейські, і наші протоколи рекомендують лікувати бореліоз на початковій стадії курсом 7-14 днів, залежно від клінічних виявів. Самостійне лікування антибіотиком 21-28 днів, без додаткового захисту органів і систем, може дуже нашкодити здоров'ю. Був такий період, коли в травмпунктах всім, кому видалили кліща, радили курс антибіотиків 5-7 днів. Але від цього відмовились, бо частина пацієнтів все одно хворіла. Тепер у травмпункті радять після укусу кліща звернутися до лікаря: в період 14-21 день можна лабораторно виявити гострофазні антитіла до борелій.

- Чи потрапляють до вас воїни? Середовище підвищує ризики.

- Так, двох ми лікували.

...Коли одного вечора я знову тремтячими руками намацала якусь нову задирочку на лопатці і примчалась у травмпункт, лікар після огляду суворо застеріг: "Якщо ви будете й далі роздирати цю родимку..."

Того вечора я знімала стрес усіма незабороненими способами.

Черкаська область.