На знімку: наймолодшому учаснику пробігу Антону Івантяну, який долав маршрут разом з мамою на багажнику її велосипеда, виповнилися лише 2,5 року.

Патріотичний велотуризм

Проводити велопрогулянки з патріотичною і краєзнавчою метою запропонувала депутат Онуфріївської селищної ради, редактор газети "Придніпров'я" Руслана Сорока.

"Сьогодні як ніколи важливими є питання патріотичного ставлення до рідної землі, знання отчого краю, підтримка наших захисників і захисниць, які боронять українську землю від підступного російського агресора. А також завжди актуальними є питання фізичної культури та спорту, здоров'я населення. Тому і виник задум все це поєднати і спільно з відділом освіти селищної ради та селищного центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" проводити в населених пунктах краєзнавчі велоекспедиції", - повідомила ініціаторка акції.

Першими на ініціативу активно відгукнулись діти і дорослі села Деріївка. До експедиції приурочили ще й виставку дитячих малюнків та виробів. І навіть конкурс віршів. Біля місцевої школи створили арт-майданчик, де розмістили галерею малюнків та інших виробів (на знімках).

Перед стартом велотуру, його учасники мали змогу розмістити свої прогнози та очікування від поїздки, щоб після її завершення перевірити, чи вони справдились.

Від пам'ятників Другої світової до краєвидів Придніпров'я

Велосипедисти побували біля пам'ятника загиблим у Другій світовій війні жителям села та братських могил його визволителів від фашистських загарбників. Далі маршрут проліг до оази Придніпров'я - соснового лісу і далі берегом головної водної артерії держави - річки Дніпро.

До пам'ятного знака, встановленого біля місця затоплення гітлерівцями двох плавучих госпіталів із тисячами поранених радянських бійців, поклали квіти. Місцева вчителька Тетяна Харенко провела тут сумну паралель - тодішній цинізм і жорстокість фашистів нині повторюють в Україні російські загарбники. Знищення полонених з "Азовсталі", які перебували під захистом міжнародних конвенцій, тому підтвердження. Пам'ять загиблих від рук гітлерівських нацистів та нинішніх окупантів України - російських загарбників вшанували хвилиною мовчання.

Побували учасники акції і на території комплексної пам'ятки природи місцевого значення "Маганове" (півострів площею 70 гектарів, оточений водами Кам'янського водосховища).

Проїхала велоекспедиція і біля Кам'яної могили та зупинилась біля ще однієї місцевої пам'ятки - Червоних каменів. Велотуристи дізналися про прадавню історію села та навколишніх поселень, про археологічні розкопки Деріївського могильника, внаслідок яких тут виділено один з центрів історико-культурної спільності - середньостогівську культуру, про деріївські традиції, пов'язані з цією місциною. А також почули давні легенди, збережені в книжках "Деріївські казки", "Нариси з історії села Деріївки" та "Таємниці дикого поля".

Дитячі вироби - на фронт землякам

На місці старту втомлених, але сповнених враженнями учасників акції чекали підсумки огляду дитячих творчих робіт, присвячених захисникам і захисницям України, героїчним ЗСУ. Юних художників відзначили пам'ятними сувенірами, а всі їхні роботи в складі гуманітарної допомоги передали землякам на фронт.

Наразі організатори акції вже готують наступну поїздку...

Довідково

Перший тур серії відбувся за підтримки онуфріївського селищного голови Віталія Берези, депутата селищної ради Олександра Ковальчука, відділу освіти громади, місцевих жителів Євгена Іщенка, Ігоря Михневича, Олександра Грабового та Сергія Давиденка, вчителів місцевої школи. Харчували учасників шкільні кухарі Анна Цубера та Лідія Яшна. А медичний супровід забезпечила завідувачка місцевого ФАПу Тамара Кирнос.

Кіровоградська область.

Замість післямови

Серед очікувань від поїздки були і патріотичні ("хочу більше дізнатись про рідне село"), і по-дитячому безпосередні ("хочу побачити їжачка", "хочу зустріти білочку", і жартівливі ("проб'ю колесо", "впаду в грязюку"). І було побажання малого Артемка: "Хочу перемоги!".

А Тетяна Харенко запропонувала після Перемоги над російськими загарбниками проїхатись ще більшою велоекспедицією з участю захисників-земляків, які цю Перемогу здобували!

Фото надано автором.