Від  самого початку повномасштабної війни, коли переважна більшість міст України приймали на себе удари російських ракет та артилерії, курортний Трускавець узяв на себе інший удар - з розміщення, лікування та забезпечення всім необхідним українців, які  тікали від війни.

Волонтерили всі: і трускавчани, і приїжджі, ділиться з нами очільник міста Андрій Кульчинський. Нині місто також живе за всіма правилами воєнного часу, тут так само багато людей, котрі приїхали із розбомблених міст та сіл, і Трускавець надає прилисток їм, а ще лікує та реабілітує воїнів. Тут так само вимикають світло, а отже потерпає бізнес і зазнають незручностей містяни. Але попри все це тут вирішили не забувати й про те, що Трускавець - курортне й культурне місто, а отже життя в ньому має бути повноцінним, і вирішили не відкладати, а провести вже традиційний  конкурс вокалістів. Адже, як зазначає міський голова,  проведення тут міжнародної культурної події привертає увагу до міста і до України. І це дуже важливо, адже у всьому світі курортні міста стають осередками культури, так відбувається і з Трускавцем. Тому коли до пана Андрія звернулися організатори конкурсу, було вирішено продовжити співпрацю і цього року, бо ж  попри все життя триває.

Тим часом народний артист України, Голова Азербайджанського культурного центру  імені Мусліма Магомаєва, Посол Миру Гурбан Аббасов зазначив, що в України і Азербайджану спільна біда, і азербайджанці як ніхто розуміють і всіляко  намагаються допомогти Україні. Уже з перших днів війни з Азербайджанської Республіки за сприяння Надзвичайного посла  до України було доправлено кілька літаків з цінним гуманітарним вантажем, а азербайджанська компанія "Сокар" забезпечує  пальним фронт і тил, а також відновила школу на Київщині  і працює далі над схожими проектами.

А тим часом три дні курортний Трускавець жив у атмосфері високої культури. Крім обов'язкової програми, були й благодійні концерти. Оскільки нині в санаторіях Трускавця перебуває чимало  наших захисників, було вирішено дати  для них благодійний концерт.

"Ви не уявляєте як світились очі цих хоробрих  чоловіків, коли вони чули "Кохана" Ігора Поклада у чудовому виконанні одного з конкурсантів чи  ставали трохи похмурішими обличчя, коли лунала пісня про місто Марії. Ну, а  "Україна переможе...", що її так майстерно виконав уродженець незламного Херсона В'ячеслав Березняков, просто переповнила всіх емоціями й вірою у найближчу нашу Перемогу", - веде розповідь одна з організаторів конкурсу,  співачка і волонтерка Наталя Кудряшова.

Цікавою цього року виявилася й географія  учасників - фактично були представлені всі регіони. В останній день після гала-концерту було визначено переможців.

Лауреати конкурсу стали:

1-ша премія - Роман Маркович (на головному знімку у центрі).

Друге місце розділили між собою Альбіна Голенач (на знімку) та Тарас Король (на знімку праворуч, ліворуч Андрій Кульчинський), а третє місце посів В'ячеслав Березняков (на знімку).

Дипломант конкурсу - солдат ЗСУ Даніїл Клягін (на знімку ліворуч, поруч з ним Наталя Кудряшова та Гурбан Аббасов).

Не обійшлося й без приємних сюрпризів та спеціальних призів, серед яких сертифікати на відпочинок та туристичні поїздки.

До слова, цього року призовий фонд конкурсу виконавцям вирішили не виплачувати, а всі кошти спрямують на підтримку Збройних Сил України.

А ще на конкурс завітала делегація з Польщі - голова Ради азербайджанців Польщі Фарід Джафарли з колегами. Польські гості були вражені красою та гостинністю України, а також побачили, що, незважаючи на воєнний стан, для іноземних туристів можна створити хороші умови у Трускавці.

Варто зазначити, що за попередні роки в конкурсі взяли участь співаки з Австрії, Великої Британії, США, Казахстану, Китаю, Литви, Азербайджану. Багато з них нині виступають на світових сценах, як, власне, і українські конкурсанти. Їх залюбки приймають світові опери. До речі, Міжнародний конкурс вокалістів азербайджано-української дружби єдиний в Україні, який надає можливість лауреатові виступити на найпрестижнішій сцені світу - Карнегі-холі. Так, лауреат другої премії конкурсу 2019 року Дмитро Воронов та переможець конкурсу 2021-го Урфан Джафаров уже пройшли попередній відбір та готуються під керівництвом продюсера Ірини Самсоненко до виступу на цій знаменитій сцені.

Фото на згадку: журі конкурсу та його учасники.

Утім, було б добре, каже член журі, завідувач кафедри сольного співу Національної музичної академії імені Чайковського Олександр Дяченко, якби наші таланти залишалися вдома, а держава створювала для їхнього розвитку гідні умови.

І це обов'язково станеться уже зовсім скоро - після нашої Перемоги!

Фото Олега БАЧИНСЬКОГО.