У 2013 році житель селища Володимирця, що на Рівненщині, Василь Чугай (на знімку) затявся довести самому собі, що на бідних поліських ґрунтах виросте сортовий виноград. Що з того вийшло - розкажу. Спойлер - нині у виноградаря-аматора вже більш 70 сортів. Майже половина з них плодоносять.

У Володимирці чи районі виноградарів, які заробляють на своєму хобі, Василь не знайшов, а тому відшукав контакти виноградарів з Херсона та Запоріжжя. Вони йому й передали досвід щодо особливостей вирощування винограду. А ще тоді садівник-початківець уперше дізнався, що виноград обов'язково слід обрізати, і тоді він буде давати кращий врожай. Професіонали-виноградарі на старті захоплення Василя поділилися з ним чотирма саджанцями більш врожайних сортів. Доглядаючи за ними, на наступний рік чоловік мав перший господарський результат: ягоди виросли у три-чотири рази більші від звичайного дикорослого необрізаного винограду.

Нині у Василя Чугая у винограднику росте до сотні кущів, а це більш як 70 різноманітних сортів. З них лише понад десяток різного "Кишмишу". Є й інші популярні сорти: "Гурман ранній 1-12", "Чорна пантера", "Забава", "Лівія", "Лора" ("Флора"), "Дюжина", "Ландиш", "Суперекстра", "Преображення", "Антоній Великий", "Розфор".

А який сорт найбільше до вподоби Василю і його сім'ї?

- Оскільки для нашої місцевості більшість сортів рідкість, то усі ягоди для нас смачні. Виноград "Забава" має чудовий смак, шкірочка взагалі не відчувається, але ягода невеличка. Той самий "Кишмиш" - дуже солодкий сорт, і якщо його не накрити сіточкою, то з'їсте плід не ви, а оси, причому дуже швидко.

Виноградар-аматор каже, що інколи смак того чи іншого сорту винограду з магазину далеко не такий, яким повинен бути насправді. Якось Василь приніс додому виноград сорту "Аркадія", куплений на ринку. Діти не захотіли його їсти, адже на смак він геть відрізнявся від вирощеної вдома "Аркадії", був гіршим.

Узимку всі його кущі-вихованці прикопані. Сплять і чекають весни. А 35-річний Василь Чугай уже планує польові роботи на своєму винограднику. Роздав чимало саджанців родині і сусідам. Не шкодує - хай тішаться люди і доглядають.

Володимирець Рівненської області.

Фото з архіву Василя Чугая.