Квітнева негода більш як на тиждень припинила весняно-польові роботи на Прикарпатті. Адже сніг подекуди випав на 25 см. Водночас він наситив землю вологою, що є позитивним чинником для росту рослин, насамперед озимини. В усіх категоріях господарств області озимі культури займають 74,7 тис. га, зокрема під зерновими - 52,8 тис. га.

Через дощову осінь не всі вчасно завершили збирання сої та кукурудзи. Жнива подекуди затягнулися аж до весни. Це застопорило підготовку площ до сівби озимини.

"Як результат - торік озимих зернових посіяли на 5,7 тис. га менше, ніж позаторік, - коментує ситуацію директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Алла Хамчич (на знімку). - Недосів компенсуємо ярими зерновими на площі 4,2 тис. га".

На скороченні площ під зерновими акцентував увагу в інтерв'ю телеканалу "Галичина" секретар постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Івано-Франківської обласної ради Івана Приймак (на знімку). За його словами, галузь торік працювала на межі рентабельності, й то за рахунок олійних культур, бо вирощування зернових здебільшого вийшло у збиток.

Іван Приймак наголосив на значних втратах через російську агресію. Це й подорожчання пально-мастильних матеріалів, і міндобрив та засобів захисту рослин. Натомість ціни на сільгосппродукцію впали на чверть. Приміром, тонна кукурудзи позаторік коштувала 270 доларів, а тепер - 200. Така ситуація нівелює прибутки від агровиробництва.

Зростання транспортних витрат найбільше вдарило по експорту: доставка до покупця тонни збіжжя підскочила і автомобільним, і залізничним транспортом, і незалежно від культури: чи то сої, чи кукурудзи.

"Така ситуація вплине на структуру посівів, - міркує Іван Приймак. - Адже за однакової ціни перевезень за тонну сої можна виручити вдвічі більше, ніж за тонну кукурудзи. Тож цілком очікувана переорієнтація сільгоспвиробників на вирощування олійних. Площі під соняшником, очевидно, зростуть на тлі зменшення зернового клину. Однак це не є проблемою, адже зерном Івано-Франківщина забезпечує і потреби області, та ще й експортує".

Іван Приймак зазначив, що аграрії Івано-Франківщини вишукують додаткові можливості для нарощування темпів виробництва, адже на тилові області нині лягла відповідальність за забезпечення продуктами харчування, корми для тваринницької галузі, зрештою - валютні надходження від експорту продукції сільського господарства.

"Маємо й державну підтримку, - підсумував Іван Приймак. - Приміром, при падінні торік внутрішнього валового продукту майже на третину збережено пільгове кредитування сільгоспвиробників. Ще на рік пролонговані неповернуті кредити, які брали аграрії... Це повинно зіграти свою позитивну роль".

Івано-Франківська область.