На знімку: За всім процесом від посадки насінини до збирання врожаю стежать учні та майстри навчального закладу.

Таких високих цін на овочі та фрукти вітчизняний ринок ще не знав. І мова зовсім не про екзотичні плоди, чию вартість у кілька сотень гривень за кілограм можна зрозуміти: прив'язка до курсу валюти, логістичні витрати...

Вражає вартість "домашньої" городини - капусти, моркви, цибулі, яка сягає до пів сотні гривень за кілограм. На базарі трохи дешевше. Та все одно господині не надто поспішають за покупками - в очікуванні, коли минулорічний врожай потроху почне в'янути і псуватись. Ось тоді ціни і поповзуть вниз.

Але чи насправді таке станеться, невідомо. Бо вже тепер зрозуміло, що продавці триматимуться захмарних, як за українськими мірками, вартостей до останнього. Кому ж хочеться втрачати свій прибуток?

Тим часом дачники та городники вже тепер дбають про те, щоб зменшити свої майбутні витрати на найпопулярніші овочі. Продаж цибулі-саджанки йде повним ходом. Порівняно з торішнім сезоном вона подорожчала. Якщо раніше кілограм обходився у 90-100 гривень, то тепер 120-140. Але кожен, хто ткне цибулину в землю, знає, що такі інвестиції будуть виправдані.

Є ще одна категорія товару, з цінами на який, здавалось, важко посперечатись. Це - тепличні огірки та помідори. Зазвичай місцеві виробники намагались зібрати їх масовий урожай до Великодніх свят, коли попит на таку продукцію помітно зростає. Цьогоріч ситуація дещо інша.

І свята прийшли. І попит є. І асортимент на прилавках не зменшився. Однак далеко не всім власникам теплиць вдалось повноцінно відновити свою роботу після зимових блекаутів. Адже для того, щоб збирати врожай тепер, висіяти рослини потрібно було набагато раніше. На таке відважились не всі. А завезені здалека свіжі перці, огірки, помідори, баклажани, цукіні коштують від 100 до 250 гривень за кілограм. Такий делікатес багатьом не по кишені.

У навчально-виробничому комплексі Хмельницького вищого професійного училища № 11 вирішили піти на ризик, і у січні посіяли огірки. Не прогадали. У березні вже почали збирати перший урожай.

В училищі готують овочівників і майстрів тепличного господарства. Тут навчать, як збудувати теплицю, як виростити врожай та ще й як його продати. Важливо, що вся теорія підкріплена практикою. Понад два роки тому звели тепличний комплекс. Від самого початку ідея цього проекту була не лише в тому, щоб навчати, але й у тому, щоб забезпечувати вирощеною продукцією місцевий ринок. Рання зелень, полуниця, огірки та багато чого іншого - це те, що можна плекати в теплицях. Голландські технології та італійське обладнання дають змогу отримувати гарні врожаї. Хоча і затрати при цьому чималі.

Вирощування у спеціальних коробах і матах без ґрунту, дотримання відповідної системи поливу та підживлення, точний температурний і світловий режим - все це не може не позначитись на вартості товару. Але керівники деяких хмельницьких шкіл, соціальних закладів, котрі вже замовили і отримали огірки зі студентської теплиці, зазначають, що вони обходяться дешевше, ніж коли купувати у традиційних постачальників.

Для училища ведення тепличного господарства - це поки що нова справа. Перед тим, як посіяти перше насіння, викладачі й майстри вивчали досвід практиків та аграрних вишів. Теплиця запрацювала торік, і перші врожаї - це лише перша спроба. Тепер тут хочуть удосконалювати технологію, запровадити систему автоматичного підтримування мікроклімату, розширити асортимент продукції. На найближчі витрати потрібно до півтора мільйона гривень.

Розуміючи, що відшукати такі кошти непросто, пробують деякі технологічні проблеми вирішувати власними силами. Систему налаштували так, що мікроклімат у приміщеннях можна підтримувати вручну.

Нині у теплиці ростуть два види огірків. А наприкінці літа спробують висадити помідори, щоб взимку отримати перший врожай.

Казати про те, що теплиці училища зможуть повністю забезпечити споживчий попит громади, зарано. Але приклад того, як можна на місці отримувати овочі, є. І не виключено, що цей постачальник продукції почне впливати на місцеві ціни.

Хмельницька область.

Фото надано автором.