Конференцію організували виконавчий комітет Володимирської міськради спільно з гміною Грубешів Республіки Польща. Про це йдеться на сайті міської ради.

Участь у конференції взяли історики з Польщі та України. Вона стала одним з останніх етапів реалізації польсько-українського проекту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле», який розпочався ще 2021 року за фінансової підтримки ЄС.

Учасників та гостей конференції привітав міський голова Ігор Пальонка, а вуйт гміни Грубешів Томаш Зайонц висловив слова підтримки українцям, котрі нині ведуть запеклу боротьбу з окупантом, та побажав усім науковцям плідної роботи.

«Під час реалізації проекту ми прагнули вдосконалити інформаційну та матеріальну бази історичного музею ім. Омеляна Дверницького у Володимирі та музею імені о. Станіслава Сташича в Грубешові, а також збільшити їх відвідувідуваність, популяризувати спільну історію і її впливи на культуру, традиції та суспільний розвиток обох країн і подальшу співпрацю двох музеїв», — розповіла координатор проекту з українського боку, начальник відділу міжнародної діяльності та туризму Володимирської міськради Катерина Підгурець.

У рамках реалізації проекту у Володимирі було придбано дві тач-панелі, виготовлено макет готського села, розроблено веб-сайт проекту та віртуальний тур, що дає можливість вирушити у подорож у минуле, побачити виготовлені віртуальні 

3D-моделі жителів та воїнів племені, готського будинку та інші медіапродукти, що відображають життя та побут готів. Проект доповнює польські історичні дані, збирає свідчення і дослідження поселень готських племен в Україні та Польщі, а також забезпечує систематичні історичні знання щодо транскордонного регіону та Європи в цілому.

З доповідями про історію готів на конференції виступили професори Войцех Новаковські, Барбара Нєзабітовська-Вішнєвська (Республіка Польща) та інші науковці. Справжньою сенсацією для гостей з Польщі стала монографія волинських істориків Григорія Охрименка, Геннадія Бондаренка «Старожитності готів на Волині», з якою присутніх познайомив відомий волинський краєзнавець Геннадій Гулько.

Учасники заходу ознайомилися з деякими результатами реалізації проекту, зокрема веб-сайтом, оглянути макет «Готське село». Особливої атмосфери додали юні актори аматорського театру-студії «Різнобарв’я» під керівництвом режисера Лариси Половньової, які зустрічали гостей у тематичному одязі та з макетами зброї готів.

У підсумку конференції буде видано збірник наукових праць її учасників, а також підготують документальний фільм з коментарями істориків. Загалом реалізацію проекту «Готський шлях...» буде завершено до 30 червня 2023 року культурно-освітнім заходом «Сімейний вихідний у музеї».

Вл. інф.

Фото з сайту Володимирської міської ради.