Йдеться про проект закону «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (№ 9534).

«Колеги, на нас з вами велика відповідальність. З одного боку, нам треба продемонструвати суспільству, а також нашим партнерам, що нам нічого приховувати, що всі готові декларуватись.

А з іншого — треба подбати про безпеку членів родин, в першу чергу, тих людей, які зараз працюють на державу і знаходяться біля окупованих територій, на них фактично відкрите полювання. Тому на нас дійсно є велика відповідальність, ми маємо до цього ставитись дуже серйозно», — наголосив, представляючи документ один з його ініціаторів Давид Арахамія, та закликав колег продемонструвати єдність у цьому питанні.

Власне, єдність народні депутати продемонстрували, підтримавши майже конституційною більшість цей законопроект у першому читанні — 299 «за».

Як зауважив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, документ не лише відновлює дію антикорупційних механізмів: подання відповідних декларацій та проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції». А й передбачає особливості та окремі строки подання декларацій тих осіб, які виконують завдання в інтересах національної безпеки та оборони та беруть участь у веденні воєнних (бойових) дій.

Народні депутати також ухвалили (250 «за») проект постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання під час проведення дев’ятої сесії в умовах дії воєнного стану» (№ 9517).

«Ми всі точно знаємо, що Верховна Рада не просто працює, а працює в цьому місці з першого дня повномасштабного вторгнення до України. І я пам’ятаю дуже добре цей ранок, коли ми зібралися, і з цього моменту, проголосувавши за введення в країні воєнного стану, на жоден день не пішли звідси і виконували свій обов’язок, який покладається на кожного з нас. Але успіх Верховної Ради в тому числі був і в тому, що ми зробили спеціальний режим для того, щоб певним чином уберегти єдиний законодавчий орган нашої держави», — наголосив Руслан Стефанчук.

Насамкінець парламент не підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності залучення суб’єктів господарювання у сфері благоустрою та містобудівної діяльності» (№ 9233) та альтернативний до нього № 9233-1. Тож документи вважаються відхиленими.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.