Вони з’явилися внаслідок взаємодії АТ «Вінницяобленерго» та одного з операторів малих ГЕС. Другий рік поспіль у регіоні проводять випробування в роботі таких гідростанцій. Їх часткове відновлення розпочали з 2005-го. Нині окремі дадуть електрику для навколишніх населених пунктів у разі надзвичайних ситуацій у централізованій системі мереж. Як пояснюють фахівці, малими ГЕС вважаються такі, що мають потужність від 1 до 30 МВт, а міні-ГЕС — від 100 до 1000 кВт.

Про гідроальтернативу розповів генеральний директор «Вінницяобленерго» Юрій Касіч під час виступу на координаційній раді при голові облради. На зібранні йшлося про те, як максимально убезпечити об’єкти критичної інфраструктури, особливо підприємства енергетики, задля сталого проходження опалювального сезону.

Енергетик згадав про те, скільки повітряних ліній передачі електроенергії було пошкоджено взимку минулого року, як їх відновлювали. З урахуванням досвіду готуються до нинішньої зими. За його словами, на завершальній стадії роботи з розроблення принципово нових електричних режимних схем резервування мереж високого класу напруги у Вінниці, а також південних районах області. Закінчують відновлення інженерних споруд для захисту обладнання підстанцій.

Підприємство укомплектовано аварійними джерелами енергозабезпечення (генераторами) для роботи центрів керування системами потужністю від 2,5 до 80 кВт та ремонтних бригад. Збільшено позиції із запасу обладнання, пошкодження якого найчастіше відбувалося у минулий осінньо-зимовий період.

Для захисту працівників АТ «Вінницяобленерго» має і підтримує у належному стані три повноцінні укриття та 25 найпростіших укриттів. Вони відкриті не тільки для енергетиків, а й для тих мешканців, які проживають поруч, уточнив Юрій Касіч.