Фахівці обласної клінічної лікарні імені М. Скліфосовського — заступник головного лікаря Олександр Олійник і ортопеди-травматологи Євгеній Чіп та В’ячеслав Євдошенко — передали цій скарбниці минувшини державний прапор Грузії з автографом відомого співака, актора й громадського діяча Вахтанга Кікабідзе.

Згаданий стяг видатний грузинський митець особисто підписав і вручив полтавським лікарям під час свого останнього приїзду до обласного центру. Він мав проблеми зі здоров’ям і, звісно, звертався по допомогу до медиків. Зокрема, й там, де доводилося виступати. І, на відміну від багатьох зіркових персон, по-справжньому цінував працю людей у білих халатах, захоплювався роботою професіоналів. Дорогий серцю патріота своєї держави символ був виявом глибокої поваги та шани до тих, хто зцілює людей від багатьох недуг.

Водночас в умовах сьогодення його символіка стає ще глибшою. Адже йдеться про державний прапор країни, більшість громадян якої добре пам’ятають вторгнення російської армії та окупацію нею частини Грузії влітку 2008 року й, на відміну від своїх урядовців, однозначно засуджують повномасштабну агресію рашистів проти нашої держави і підтримують українців бодай морально. А Вахтанга Кікабідзе, попри його відхід у вічність на початку нинішнього року, по праву можна вважати прапороносцем цієї частини грузинського суспільства.

Передаючи прапор з автографом митця представникам вишу (на знімку), серед яких був і голова ради ветеранів університету, учасник АТО Віктор Лебедєв, лікарі провідного медзакладу області згадували про те, що один із найзірковіших у колишньому срср артистів Вахтанг Кікабідзе, котрий тривалий час жив і працював у росії та, власне, заробляв там левову частку своїх гонорарів, рішуче порвав із нею одразу після агресії московії проти своєї батьківщини в 2008 році. Відмовився від російських нагород і, як то кажуть, забув туди дорогу…

Натомість, попри постійне цькування з боку рашистських політиків і пропагандистів, народний артист Грузії й заслужений артист України аргументовано й пристрасно розвінчував путінську орду, яка окупувала частини обох країн. Вахтанг Кікабідзе засуджував російських агресорів ще з часів їхньої анексії українського Криму та розв’язаної ними гібридної війни в 2014 році. Своє гнівне полум’яне слово на адресу паліїв війни він устиг сказати й після повномасштабного вторгнення російської армії на територію нашої держави в лютому минулого року.

Тож грузинський прапор з автографом Вахтанга Кікабідзе в музеї університету нагадуватиме полтавцям про справжнього друга України. І про те, що державні прапори України та Грузії неодмінно повернуться на тимчасово окуповані території обох країн. Після повного й остаточного визволення їх від рашистських зайд.

Полтава.

Фото з фейсбук-сторінки обласної клінічної лікарні імені М. Скліфосовського.