Враховуючи наближення опалювального сезону, нагадуємо, що звернутися стосовно призначення субсидії можуть одна із зареєстрованих у житловому приміщені осіб (а в разі коли особові рахунки розділені — кожен, на кого відкрито рахунок); орендарі житла на підставі договору оренди; індивідуальний забудовник, будинок якого не прийнято в експлуатацію, у разі, коли йому нараховується плата за житлово-комунальні послуги; внутрішньо переміщена особа (ВПО), яка не зареєстрована в житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому без укладеного договору оренди житла (підтверджується довідкою ВПО).

Важливо

На опалювальний період 2023—2024 років для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії становив 0,00 грн, розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян).

Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися щодо виплати не потрібно.

Як отримати

Тим, хто не отримував субсидії, необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду, подавши заяву, декларацію та інші документи у відповідних випадках.

Крім цього, тепер можна подати спрощену заяву «в один клік» — в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, Портал «Дія» або в паперовій формі через сервісний центр Фонду, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, поштою на адресу органів Фонду.

У заяві необхідно зазначити: прізвище, ім’я та по батькові, серію і номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) заявника та осіб, які входять до складу домогосподарства, адресу та рахунок в банку (в форматі ІВАN), на який буде йти виплата, та підписати спрощену заяву (в разі її подання електронними засобами — за допомогою кваліфікованого електронного підпису).

Решту інформації, необхідної для визначення права домогосподарства на житлову субсидію, Пенсійний фонд України отримає від державних реєстрів. Водночас, наприклад, при подачі заяви через вебпортал електронних послуг ПФУ за бажанням можна додати відскановані копії документів.

На основі отриманих даних приймається рішення про розгляд заяви.

Повідомлення про прийняте рішення (встановлений розмір житлової субсидії, у разі її призначення, причини відмови і порядок оскарження рішення) разом із заявою та сформованою декларацією надійдуть заявникам. Тим, хто подавав через особистий кабінет на вебпорталі Фонду, — в його особистий кабінет; тим, хто подав засобами мобільного  додатку  Пенсійного фонду України, — у мобільний додаток;  хто подав засобами Порталу «Дія» — через Портал «Дія», хто подав спрощену заяву в паперовій формі — на адресу електронної пошти.

Кому можуть відмовити

Серед причин, які можуть спричинити відмову в призначенні субсидії, основними, зокрема є такі:

1) загальна площа квартири перевищує 130 кв. метрів, 230 кв. метрів — для індивідуальних будинків;

2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства:

— має у власності: транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа); більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш як 15 років (крім мопеда і причепа);

— протягом 12 місяців перед зверненням щодо субсидії або її призначення без звернення здійснив покупку на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;

— мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці;

— має у власності більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок);

3) наявна прострочена понад три місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн).

Зверніть увагу

Якщо є заборгованість зі сплати комунальних послуг, то треба її сплатити та подати документ про оплату цієї заборгованості або укладений договір про її реструктуризацію, або ухвалу про відкриття провадження у справі в разі оскарження заборгованості в судовому порядку.

Якщо разом з непрацюючим пенсіонером зареєстровані інші особи, які фактично не проживають за місцем реєстрації, до заяви і декларації додатково подаються документи, що підтверджують їх непроживання у квартирі чи будинку — довідка про навчання або працевлаштування особи в іншому населеному пункті, довідки ЖЕК, ОСББ або ЖБК про непроживання особи за адресою домогосподарства, довідка про сплату спожитих житлово-комунальних послуг за іншою адресою чи акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання, що складається органом місцевого самоврядування.