Із фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділять кошти на капітальний ремонт двох закладів вищої освіти — Державного біотехнологічного університету, що на Харківщині, та Національного університету «Чернігівська політехніка». Про це йдеться у повідомленні на сайті профільного міністерства.

Днями Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження про виділення коштів із фонду ліквідації наслідків збройної агресії Міністерству освіти і науки. У рішенні йдеться про те, щоб надати кошти для капітального ремонту згаданих закладів.

Кошти планують використати на ремонт приміщень, покрівлі, систем водостоку, фасадів, підвалів, облаштування системи опалення тощо.

Кошторисна вартість капітального ремонту в Державному біотехнологічному університеті становить понад 116,1 млн грн, у Національному університеті «Чернігівська політехніка» — понад 63,6 млн гривень. Загалом уряд виділив на аварійно-відновлювальні роботи цих університетів понад 170 млн грн.

Через повномасштабну війну зруйновано та пошкоджено значну частину освітньої інфраструктури, зокрема, у Чернігівській та Харківській областях. Багато студентів втратили можливість повноцінно навчатися.

Основна мета цього розпорядження — забезпечити право на здобуття якісної освіти, зазначають у МОН. Виділення коштів із фонду ліквідації допоможе відновити й налагодити нормальний освітній процес у закладах вищої освіти, а також сповільнити відтік молоді за кордон.

Разом зі швейцарськими партнерами профінансують п’ятнадцять наукових проєктів

Національний фонд досліджень України (НФДУ) розпочав приймати заявки на участь у спільному зі Швейцарським національним науковим фондом (SNSF) конкурсі. Про це йдеться у повідомленні на сайті фонду.

Спільні проєкти SNSF та НФДУ можуть тривати два-три роки та фінансуватимуться SNSF через бюджет двосторонньої програми уряду Швейцарії. Конкурс на участь у ній триватиме до 12 грудня 2023-го.

«Конкурс тематично відкритий для фундаментальних досліджень. Вітаються спільні проєкти з будь-якої наукової галузі, а також спільні міждисциплінарні проєкти українських та швейцарських науковців», — ідеться у повідомленні.

Очікується, що фінансування отримають приблизно 15 проєктів, які відберуть під час конкурсу.