Про це днями заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

«Згідно з потребами починаємо їх закуповувати, виробляти, працювати з партнерами, щоб вони теж надіслали як міжнародну технічну допомогу. Всю кількість, яку озвучують і волонтери, і керівництво, ми можемо виконати», — сказав очільник МОУ.

Посадовець наголосив, що метою міністерства є забезпечення військових максимальною кількістю дронів. Після розроблення плану на 2024 рік було виділено 55 мільярдів грн як перший транш на дрони для армії. Міноборони працює згідно з планом — пришвидшити й збільшити спроможність закупівлі, виробництва, окремо від уже затверджених 55 мільярдів.

За словами міністра, у 2024-му закупівлею має займатися Міноборони, однак гроші переказали в Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ), яка підпорядковується Міністерству цифрової трансформації.

«Ми в цьому році, сподіваємося, це зобов’язання переведемо в Міністерство оборони. Але щоб не зупиняти, оскільки ми працюємо на спільну мету, ДССЗЗІ робила замовлення напряму», — зазначив Рустем Умєров.

Міністр також не виключив, що з 50 тисяч дронів українського виробництва держава закупить усі 50 тисяч.

На час дії воєнного стану медичним працівникам у закладах освіти державної і комунальної форм власності, які працюють офлайн, нараховуватимуть доплату у 20% посадового окладу.
Доплата буде встановлена за умови проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Таке рішення прийняте минулого тижня на засіданні Кабінету Міністрів України.

«У регіонах, де організовано очне навчання, під час непередбачуваних ситуацій, до прикладу, повітряних тривог, учні можуть відчути різке погіршення фізичного або психічного стану. Для збільшення доступу дітей до послуг з охорони ментального здоров’я уряд нараховуватиме доплату у 20% посадового окладу медпрацівникам, які пройшли навчання за відповідним курсом ВООЗ та надаватимуть кваліфіковану допомогу дітям, котрі перебувають у стресовому психоемоційному стані», — прокоментувала Перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вказаний курс розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики — сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України.

Випуск книжкової продукції в Україні порівняно з минулим роком збільшився на 73% за кількістю видань (друкованих одиниць), а за тиражами — на 203%.

Про це інформує Міністерство культури та інформаційної політики.

До реєстру видавців внесли 270 нових суб’єктів та 32 — переоформили свідоцтва у 2023 році.

Натомість у 2021-му до Держреєстру були внесені 293 суб’єкти видавничої справи, а у 2022 році — 152.

Також протягом 2023-го п’ять видавництв припинили свою діяльність. Загалом же за 23 роки ведення держреєстру анулювали 1216 свідоцтв.

ДОВІДКОВО

Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я. Керівництво mhGAP і його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів.

Фото Михайла ФЕДОРОВА.