І це ще раз підтвердилося на передноворічному засіданні її президії. Захід проводився у селі Білки, де первинний осередок очолює колишній голова тутешньої сільради, знаний краєзнавець, автор двох книжок про рідне село — Петро Пітра.

Словом, Білківський ветеранський осередок у числі кращих у всій області. Тут щиро поважають і його керівника, і всіх ветеранів-односельчан. Тому голова Білківської територіальної громади Василь Зейкан запросив провести засідання у сільраді і сам був його учасником.

Загалом маючи за плечима цілу низку добрих справ, очільнику ветеранів Іршавщини Петрові Королю було легко звітувати про зроблене протягом уже минулого року. Та спочатку присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих на російсько-українській війні краян. Це завдяки їхньому подвигу люди поважного віку можуть жити під мирним небом і донатити на ЗСУ.

На обліку у ветеранській організації Іршавщини — 17 265 членів. Це велика сила. Тим паче що активно працюють авторитетні й відомі люди: колишні керівники підприємств, педагоги, державні службовці, журналісти, письменник, художник, редактори... І досить навести лише один приклад: Павло Світлинець із села Довгого — також член президії — на своє 90-річчя за велику суму придбав для воїнів автомобіль високої прохідності та відправив на потреби фронту.

А постійні спонсори-доброчинці, котрих високо цінують ветерани, — це очільник Іршави Віктор Симканинець, голова споживчого товариства Сергій Лупак, депутат обласної ради Петро Станко, низка підприємців у всіх селах та місті Іршава... Також добре налагоджена співпраця з Мукачівським військовим госпіталем.

Ясна річ, що головна місія ветеранських осередків — допомагати людям похилого віку, знедоленим, самотнім, інвалідам у цей важкий час війни.

— Маємо виявляти доброту, милосердя і повагу до осіб старшого віку, — каже голова Іршавського споживчого товариства Сергій Лупак.

Не менш важливим є і духовний фронт. Тут уже 36 років діє народний хор ветеранів, у традиціях якого дарувати глядачам народні, патріотичні, задушевні пісні та щороку вітати з днем народження кожного учасника колективу.

У селі Довгому у листопаді відродили знаменитий колись хор «Боржава», який під керівництвом талановитого композитора Михайла Машкіна понад півстоліття тому виступав на багатьох сценах України, Союзу і столиць країн Європи та Америки. У цьому ж селі, як розповіла Марія Косик, відроджують давні народні традиції вечорниць завдяки самодіяльному колективу ентузіастів «Довжанська лавиця».

Про благодійницьку роботу і знамените своїми людьми село Білки, славу якому принесли, зокрема, визнаний у світі силач-боксер, котрого в Америці 1928 року звеличали титулом «найсильніша людина ХХ століття» Іван Фірцак-Кротон, народний артист України, співак Степан Гіга, лікар Василинець та інші, розповів гостям голова осередку ветеранів Петро Пітра. Цей активіст ветеранського руху, до речі, веде хроніку села і має в розпорядженні альбоми з вирізками з газет «Голос України», «Ветеран України», «Нове життя» та інших. Його діяльність високо оцінила педагогиня, членкиня президії Ольга Митровці, Василь Зейкан та інші учасники зібрання.

Коротко підбив підсумки голова Закарпатської обласної ради Організації ветеранів України Ілля Гулянич. Насамперед висловив глибоку вдячність членам президії, цим ентузіастам-благодійникам, котрі безплатно працюють на благо громадян, шукають і знаходять спонсорів, добродіїв, аби допомогти людям поважного віку. Велику роботу проводять щодо військо-патріотичного виховання молоді. 

«Я впевнений, — наголосив І. Гулянич, — що Україна переможе. Я вірю в це». Його підтримали всі присутні. А роботу цієї організації він оцінив позитивно, хоча вважає, що є ще певні моменти, над якими слід попрацювати.

Білки
Хустського району
Закарпатської області.

Фото автора і Василя ЛОВСКИ.