Усі охочі мали змогу пройти обстеження молочної залози, за потреби зробити мамографію. Жінки проходили профогляд у гінеколога з цитологічним обстеженням, чоловіки — обстеження передміхурової залози.

«Завдяки роботі міської влади в медзакладах Одеси забезпечена можливість раннього виявлення передракових станів та онкозахворювань на сучасному та високоякісному обладнанні. Головним досягненням за останній рік став запуск міської програми з вакцинації дітей від вірусу папіломи людини», — зазначив очільник Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради Левон Нікогосян.

У місті вже понад 800 дітей отримали щеплення від вірусу папіломи людини (ВПЛ), яке забезпечує дієвий захист від його найпоширеніших видів, що найчастіше спричиняють рак та інші хвороби репродуктивної системи. На сьогодні лише два міста в Україні безоплатно вакцинують дітей від ВПЛ (за кошти міського бюджету) — Одеса та Київ. Наразі на рівні Міністерства охорони здоров’я розглядається питання про внесення вакцинації від ВПЛ до Національного календаря обов’язкових щеплень. Для своєчасної діагностики онкохвороб на початкових стадіях, які добре піддаються лікуванню, необхідні регулярні скринінгові обстеження навіть за відсутності симптомів і скарг.

Для чоловіків старше 40 років потрібно пройти обстеження на визначення онкомаркера раку передміхурової залози. За Міською цільовою програмою «Здоров’я» для одеситів з доброякісними захворюваннями передміхурової залози безплатно забезпечено проведення онкоскринінгу шляхом визначення простатспецифічного антигену за направленням сімейних лікарів та лікарів-урологів.

Для збереження здоров’я молочної залози та профілактики онкозахворювань усі жінки віком від 40 років повинні раз на один—два роки проходити мамографічний скринінг. В Одесі сучасні цифрові мамографи працюють у консультативно-діагностичних центрах №№ 6, 20, 29. Обстеження за направленням сімейного лікаря проводиться безплатно. Також щороку всім жінкам рекомендовано онкоскринінг на рак шийки матки. Обстежитися на онкоцитологію можна  під час візиту до лікаря-гінеколога або в оглядовому кабінеті ЦПМСД.

Крім того, для Одеси як для південного міста з великою кількістю сонячних днів актуальним є питання профілактики онкозахворювань шкіри. Для своєчасної діагностики меланоми та інших патологій шкіри всі міські сімейні амбулаторії оснащено дерматоскопами.

Фото з відкритих джерел.