Скасування заборони на експорт українського газу стимулює видобуток та допоможе економіці

 Виплати внутрішньо переміщеним особам тривають

 Пенсії, субсидії та страхові виплати за березень профінансовані повністю

Приватні видобувники газу в Україні другий рік поспіль демонструють падіння видобування.

Про це написав народний депутат від «Слуги народу», голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання комітету Верховної Ради з енергетики Андрій Жупанин у Фейсбуці.

Народний депутат повідомив, що 14 березня підкомітет провів експертну дискусію щодо наслідків та доцільності існування заборони на продаж українського газу за кордон. За його словами, ця заборона дала змогу акумулювати газ державних і приватних видобувників у сховищах, що сприяло відносно спокійному проходженню опалювального сезону 2022/2023. Однак через цю заборону в умовах дворазового зниження споживання газу українською промисловістю і відсутності можливості продавати газ за кордон приватні видобувники газу в Україні другий рік поспіль демонструють падіння видобування.

«За результатами обговорення вирішили напрацювати пропозиції щодо поступового зняття заборони на продаж українського газу за кордон. Ці пропозиції будуть надіслані на розгляд РНБО та КМУ, рішеннями яких і впроваджені такі обмеження», — написав Жупанин.

Посадовець додав, що українській економіці дуже потрібні гроші, а Європі потрібні український газ і біометан.

«Ключ до розв’язання обох проблем — це зняття обмежень на експорт цих ресурсів за межі України», — підсумував народний обранець.

Хочеться вірити, що скасування заборони не лише стимулює видобуток, а й істотно допоможе українській економіці.

Понад 90 тисяч внутрішньо переміщених осіб подали заяви на продовження державної допомоги, приблизно 66% із них уже опрацьовано.

Про це йшлося на щотижневому засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«До органів соціального захисту населення надійшло вже понад 90 тисяч заяв ВПО на продовження отримання державної допомоги. На цьому етапі десь 66% з них вже опрацьовано, а 34% перебувають у роботі», — йдеться в повідомленні.

У Мінреінтеграції зазначили, що у першому періоді березня на виплати для 671 тисячі ВПО було спрямовано загалом 1,4 млрд грн. Отже, внутрішньо переміщені особи, яким виплати були продовжені автоматично з першого числа поточного місяця, отримають кошти найближчим часом.

Цього місяця виплата допомоги для ВПО відбудеться ще 21 та 28 березня.

«Тобто, внутрішні переселенці, котрі подали заяви, у разі їх схвалення отримають виплати до кінця поточного місяця», — зауважили в міністерстві.

У Мінреінтеграції поінформували, що для подачі заяви на продовження отримання державної допомоги слід звертатися до органів соціального захисту населення у громаді або до Центру надання адміністративних послуг району, де перебувають внутрішньо переміщені особи.

Як повідомлялося раніше, у Кабінеті Міністрів обговорюють зміни до постанови про затвердження порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, зокрема розглядається варіант продовжити термін подачі заяв до 30 квітня.

Залишається відкритим запитання: що спричинило затримки? Бюрократія чи неорганізованість людей?

Насамкінець. ПФУ інформує про виплати у березні.

За даними прес-служби відомства, станом на 15 березня Пенсійний фонд України виконав планове фінансування пенсій, субсидій та страхових виплат. Середнє фінансування становило: 

 пенсійні виплати — 40,5 млрд грн, з них через АТ 

«Укрпошта» — 8 млрд грн, через уповноважені банки — 32,5 млрд грн;

 субсидії та пільги — 5512,5 млн грн;

 страхові виплати — 1937,2 млн грн, з них на оплату лікарняних — 869,2 млн грн.

Протягом березня особам, які звернулися до Пенсійного фонду України, надано 589 тис. послуг.

Як бачимо, ПФУ виплачує вчасно. Чи всім на тлі підвищення цін під час війни вистачить на життя?