«Крок за кроком наближаємося до того, щоб заморожені в ЄС російські активи працювали на Перемогу та відновлення України. Перший крок — це передача доходів від заморожених активів, а далі — повна конфіскація. Шукаємо оптимальні рішення», — сказав він під час засідання уряду, додавши, що загалом минулого тижня на європейському напрямку було декілька важливих рішень. Зокрема, Україна отримала 4,5 мільярда євро від ЄС для фінансування дефіциту бюджету та ще 1,5 мільярда євро надійде у квітні, а також Євросоюз створює новий Фонд для військової підтримки України, в якому на цей рік передбачено додатково 5 мільярдів євро для закупівлі зброї.

Продовжуючи підтримку громадян, які з початку повномасштабної війни втратили чи були змушені залишити свої домівки, уряд уточнив перелік тих ВПО, які протягом наступних шести місяців зможуть отримати допомоги на проживання. Ухвалена постанова передбачає, що таке право мають: особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність (та родини, в яких такі особи проживають); діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя, патронатні вихователі, діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Крім того, ці виплати передбачені: якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9 444 гривні; особам, які доглядають за дитиною до
3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років; сім’ям, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; студентам віком до 23 років, звертаються самостійно; особам з інвалідністю ІІІ групи; сім’ям пенсіонерів та особам, котрі старше 55 років.

Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року. До того ж навіть той, хто подасть заяву у квітні, отримає кошти з урахуванням березня.

Водночас у Мінсоцполітики звертають увагу, що протягом двох місяців після призначення допомоги, ВПО, які не працюють і не до-
глядають за дітьми чи особами з інвалідністю, мають стати на облік у Центр зайнятост або зареєструватися як фізична особа-підприємець, отримати грант на розвиток бізнесу чи ваучер на навчання тощо. Якщо після перепризначення допомоги людина цього не зробить, то виплату на проживання буде припинено.

Ще одним рішенням уряд виділив понад 156 мільйонів гривень на компенсації за спожиті комунальні послуги під час безоплатного перебування ВПО у приміщеннях державної, комунальної та приватної власності.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку. Перегляд акцизів обумовлений необхідністю приведення нашого законодавства у відповідність до Директиви Ради ЄС щодо збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів (вина та інші зброджені напої) з 8,42 до 12,23 гривні за один літр, тобто до розміру чинної в ЄС ставки податку на ігристі та газовані вина.

Також законопроект передбачає поступове, впродовж чотирьох років, збільшення акцизного податку на пальне до встановлених в ЄС мінімальних рівнів. Зокрема, акциз на бензини автомобільні в першому півріччі 2024 року має становити 213,5 євро за 1000 літрів, у другому півріччі цього року — 242,60 євро, а в 2028-му його розмір має сягнути 359 євро. Акциз на дизельне пальне із 139,9 євро за 1000 літрів у першому півріччі 2024 року має збільшитися до 330 євро у 2028-му.