Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Спікерка Сеймасу Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен, яка прибула до України з візитом, вшанували пам’ять народних депутатів України й працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії, та пам’ять військовослужбовців Національної гвардії України, які поклали свої молоді життя, захищаючи державу, закон та людську гідність під час несення служби біля Верховної Ради України 31 серпня 2015 року.

«Цей візит — черговий прояв солідарності та підтримки України», — наголосив під час зустрічі Голова Верховної Ради України, висловивши вдячність Литві й усьому литовському народові за допомогу на всіх пріоритетних для нашої держави напрямах.

Водночас Руслан Стефанчук подякував Литві за постійну адвокацію й заклики до партнерів щодо надання Україні зброї. Також він зауважив, що серед нагальних потреб — системи ППО, літаки F-16, боєприпаси, далекобійна артилерія, отримання додаткових систем Patriot.

Сторони також порушили питання посилення санкційного тиску проти рф, європейського та євроатлантичного шляху України.

Співрозмовники обговорили ухвалення переговорної рамки. Голова Верховної Ради України подякував за абсолютну підтримку Литви на шляху України до повноправного членства в Євросоюзі.

Щодо НАТО Спікер Парламенту України акцентував, що Україна розраховує на результативний Вашингтонський саміт: «Для нас важливо отримати запрошення розпочати переговори про вступ».

«Разом ми маємо зробити все, щоб Україна була наближена до Альянсу. Це вигідно і для України, і для Альянсу», — зазначив Руслан Стефанчук.

Окрім того, Руслан Стефанчук подякував Литві за підготовку, підтримку та реабілітацію українських військових.

Насамкінець сторони приділили увагу міжпарламентській співпраці. Голова Верховної Ради України висловив вдячність за всі рішення, усі 15 резолюцій Сеймасу Литви на підтримку України.

За результатами зустрічі Голова Верховної Ради України акцентував на важливості підписаного спікерами парламентів Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України у польському місті Білосток декларації, де вперше на рівні документа, на міжпарламентському діалозі була погоджена можливість України захищати себе відповідно до міжнародного права, що також включає нанесення ударів по законних військових цілях на території росії, а також про можливість залучення інструкторів цих країн для підготовки військових в Україні.

Зі свого боку, Спікерка Сеймасу Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен наголосила, що підтримка України Литвою в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну продовжуватиметься й надалі. Також вона повідомила, що Парламент Литви ухвалив 15 резолюцій на підтримку України, кожна із яких використовувалася для більшої допомоги Україні, міжнародної підтримки, створення союзів на різних платформах та інших нагальних питань, як-от вступ України до Європейського Союзу та НАТО, впровадження санкцій проти російського та білоруського режимів.

«Я представляю не лише Парламент Литви, а також і весь народ Литви, який повністю підтримує Україну», — наголосила очільниця Сеймасу Литви, акцентувавши, що Литва підтримує українські військові ініціативи та адвокує велику військову допомогу.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.