Рік ще не закінчився, але вже очевидно: 2013-й для багатьох селищних і сільських рад буде успішнішим, аніж попередні. Цей успіх формувався не без допомоги обласної ради, а конкретно — її фінансової і, що немаловажно, моральної підтримки. Про неї якось не заведено говорити, точніше, вважати її головною в роботі з громадою. Однак, як показує досвід, саме підтримка ініціативи людей, розуміння проблем та участь у їх розв’язанні допомагають розвитку ініціативи громади і підвищенню її боєздатності. Формою такої взаємодії став конкурс проектів з розвитку місцевого самоврядування. Із вересня в області стартував його другий етап. На які результати можна сподіватися?

— Ми очікуємо на велику кількість проектів, — каже начальник управління економічного і фінансового моніторингу виконавчого апарату обласної ради Юлія Смаглюкова. — Якщо торік ми одержали понад 200 заявок, із яких 179 зареєстрували, і визначився 71 переможець, то нині проектів буде значно більше. На недавньому засіданні сесії обласної ради ми внесли низку змін до положення про конкурс. Зокрема, тепер додаткову перевагу одержать проекти, які заручилися підтримкою депутатів обласної ради, міських, районних рад і райдержадміністрацій. Додаткову перевагу також матимуть проекти, що передбачають міжрегіональне співробітництво. Тобто розв’язання однієї проблеми буде вирішуватися спільними зусиллями громад сусідніх територій. Наприклад, ремонт мосту, дороги, упорядкування водойм тощо. Що стосується підтримки проектів-здобувачів з боку міських і районних влад, то йдеться передусім про гарантії, що на місці ретельно вивчили можливість громади, потребу в проекті та найголовніше — порадилися з людьми у визначенні першочергових завдань. Понад те, підтримка міст і районів — це готовність брати участь у співфінансуванні проектів.

— Зовсім не обов’язково виходити з великими проектами, — радить Юлія Смаглюкова, — орієнтуючись на те, що максимальна частка обласної ради в реалізації проекту становить 200 тис. грн. Достатньо точково визначити проблему і працювати над нею. Найголовніше в цьому конкурсі — зважений і погоджений з людьми, які мешкають на цій території, підхід до розв’язання певних актуальних завдань.

Луганськ.