Коментуючи під час учорашнього засідання уряду старт третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання, прем’єр Микола Азаров запевнив, що Кабінет Міністрів відкритий до співпраці з парламентом, та зазначив, що протягом нинішньої сесії потрібно вирішити два життєво важливі для країни питання.

Насамперед йдеться про ухвалення євроінтеграційних законів. «Зовсім короткий час відділяє нас від саміту у Вільнюсі, тому нічого не може бути відкладене, а тим паче — потонути у безплідних дискусіях», — наголосив прем’єр та нагадав, що невідкладними є законопроекти, пов’язані з удосконаленням виборчого законодавства, реформуванням виборчої системи, правосуддя та правоохоронних органів, а також законопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією та поліпшення бізнес-клімату в нашій країні. «Частина цих законопроектів вже узгоджена з відповідними європейськими інституціями і після остаточного опрацювання буде внесена до Верховної Ради та ухвалена парламентом у вересні-жовтні», — переконаний він.

Другим важливим питанням прем’єр назвав ухвалення реалістичного та збалансованого держбюджету на 2014 рік. «Цей бюджет повинен забезпечити підтримку вітчизняного виробництва і на основі цього зростання соціальних стандартів. Наголошую на особливій відповідальності Міністерства фінансів і Міністерства економічного розвитку і торгівлі за розробку саме такого проекту бюджету. Це надзвичайно складне завдання в умовах світової рецесії. За прогнозами провідних експертів, ми не можемо впевнено покладатись на зростання зовнішніх ринків», — сказав прем’єр.

Також М. Азаров повідомив, що уряд уже подав на розгляд парламенту майже 200 інших законопроектів, чимало з яких стосуються скорочення кількості документів дозвільного характеру та спрощення умов започаткування і ведення підприємницької діяльності. Це, зокрема, такі законопроекти: про встановлення принципу провадження господарської діяльності суб’єктами приватного права без застосування печаток та про здійснення реєстрації та господарської діяльності з використанням електронних засобів зв’язку; про забезпечення вільного і безплатного доступу до інформації із державних реєстрів, що містять відомості про суб’єктів господарювання; про спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців; про державну допомогу суб’єктам господарювання, щодо прозорості надання та використання державної допомоги; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів та інші.

Торкнувшись теми співпраці України з країнами Митного союзу, прем’єр повідомив, що зараз уряд аналізує, до яких угод наша країна може приєднатися. При цьому М. Азаров зазначив, що насамперед треба розглянути питання про приєднання до Угоди держав-учасниць Митного союзу «Про усунення технічних бар’єрів у взаємній торгівлі з державами-учасницями СНД, які не є членами Митного союзу».

«Це дуже важлива угода, оскільки Митний союз сам передбачив можливість приєднання до технічних регламентів держав, які не є учасницями Митного союзу, і навіть передбачив певні процедури щодо цього», — сказав він.

За словами прем’єра, найближчим часом Міністерство економічного розвитку і торгівлі узагальнить аналіз всіх угод, які діють в Митному союзі, та подасть на розгляд уряду проекти рішень про приєднання до тих угод щодо технічних регламентів, митних процедур тощо, які Україні необхідні, щоб зняти протиріччя у двосторонніх торгово-економічних відносинах. «Достатньо нагадати, що 60% українського експорту в Російську Федерацію є продукцією кінцевого споживання», — сказав М. Азаров. При цьому він зауважив, що оскільки більшість сучасних держав, у тому числі й Російська Федерація, приєдналися до Світової організації торгівлі, то Україна цілком готова використовувати принципи і норми СОТ у всіх своїх торгово-економічних відносинах. «Митний союз також декларує відповідність нормам СОТ. З цього ми й повинні виходити», — сказав прем’єр та висловив переконання, що протиріччя, які виникають, треба врегульовувати на основі загальноприйнятих міжнародних норм і чинних угод.

Міністр закордонних справ Леонід Кожара (ліворуч) та міністр інфраструктури Володимир Козак під час засідання Кабінету Міністрів України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

Прем’єр закликав міністрів підвищити вимоги до якості розроблених законопроектів та присвятити більше часу особистому спілкуванню з парламентаріями, роботі в комітетах та фракціях.