— Достеменно відомо, що понад 36 тисяч осіб померли від голоду 1932—1933 рр. на Чернігівщині, — зазначив на меморіальному заході із вшанування пам’яті загиблих під час трагічних подій минулого століття у селищі Седнів в. о. голови облдержадміністрації Сергій Журман. — Людина може пробачити образу, зневагу, біль, але найважче — здолати голод. На нашій щедрій, врожайній українській землі люди вмирали, бо у них відібрали усі харчі.

Не оминула свого часу ця сумна сторінка історії й місцеву седнівську громаду. За підрахунками краєзнавця Сергія Горобця, у 1932 році у селищі померло 23 особи, а вже у 1933-му — 111. І всі здебільшого загинули у травні, червні, липні. А є ж села на півдні Чернігівщини, де у ті моторошні дні вивезли на кладовища по 500—800 дітей, старих людей, чоловіків та жінок!

Біля пам’ятного хреста жертвам голодомору в Седневі зібралися представники органів місцевого самоврядування, громадських і політичних організацій області, депутати рад, учнівська молодь. Вони поклали квіти до символічної могили загиблим, запалили свічки та хвилиною мовчання вшанували убієнних сталінським режимом. Хвилюючим був виступ голови обласної ради Миколи Звєрєва:

— Моїй мамі нині — 86 років, а тоді було п’ять. Але вона й досі пам’ятає, як забирали останній прихований клуночок зерна. Їли калачики, кору. Сусідка збожеволіла від пережитого лихоліття.

За словами керівника області, голодомор двадцятих, тридцятих і сорокових років минулого століття був політичним терором проти народу.

— Немає на Придесенні такого села і селища, де не помирали дорослі та діти, — наголосив він. — Це був геноцид проти нас, українців, які боролися і тоді, й тепер за свободу та незалежність.

На думку Миколи Звєрєва, голодні роки минулого століття є страшним уроком для сучасного покоління. Попри великі демографічні втрати, український народ вижив і відновив свою державність. Він також наголосив, що сучасники мають аналізувати минуле, робити висновки з тих гірких часів, пам’ятати про всіх замучених голодоморами українців і робити все можливе, щоб такі трагічні сторінки ніколи не повторилися.

Вшанували загиблих також у райцентрах, у багатьох селах регіону. В обласному центрі чернігівці зі свічками зібралася біля П’ятницької церкви. У пам’ять про жертв голодоморів відбулася хода до пам’ятника «Борцям за волю та незалежність України», перед яким учасники заходу виклали засвічені лампадки у формі хреста.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

 

Заупокійну літію за безневинними жертвами відправив керуючий єпархією Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.