В Ужгороді планують реконструювати військове кладовище. Про це повідомив перший заступник керівника регіону, голова обласної комісії з увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій Ігор Свищ.
Ескіз оновленого цвинтаря вже підготовлено архітектором Ларисою Скорик. Як зазначив голова правління Всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін, план не остаточний, і після обговорень його можна змінювати.
Ужгородське військове кладовище планують перетворити на масштабний пам’ятний комплекс, до якого входитиме понад тисяча могил (саме стільки полеглих учасників бойових дій, за попередніми даними, поховано на території нинішнього цвинтаря), каплиця та відповідно оформлена прилегла територія.
Частково зміниться і рельєф місцевості, для нових пам’ятників підготують спеціальні тераси. Під час робіт буде використано геосканер, який допоможе визначити точні місця поховання і відповідно до цього встановити надгробні плити, виготовлені з сірого закарпатського граніту. Вони матимуть однакову форму й відрізнятимуться тільки написами.
За словами Ярослава Жилкіна, фінансування проекту розпочнеться вже в цьому році. За рішенням Державної міжвідомчої комісії це — один з комплексу заходів підготовки до відзначення в серпні 2014 року сторіччя від початку Першої світової війни. Орієнтовно його вартість становитиме близько 2,5 млн. грн. Надалі до співфінансування планують залучити уряди країн, громадяни яких поховані на цьому цвинтарі. Нині відомо про 11 держав-учасників проекту.
Уже триває розгляд і підготовка проектної документації. Попереду — громадські обговорення.