У Київському палаці дітей та юнацтва активісти учнівського самоврядування столиці відсвяткували ювілей — 15 років від дня зародження лідерського руху в столиці. Представники минулих років зустрілися у великому дружньому колі. Найбільше прибуло молодіжних ватажків із Оболонського району столиці. 

Відкривала захід Lіna Broulі, режисерка і співачка. З нею, власне, ми і поговорили:

— Як лідерський рух допоміг вам реалізуватися в житті?

— Насправді, це стало основою моєї професії. Я працюю режисером на «Першому національному», а нині планую викладати режисуру в університеті театру та кіно.

— Чого б ви побажали школярам, які хочуть стати лідерами?

— Я побажала б усім школярам спершу спробувати, що це таке. Насправді ж, головне бути такою людиною всередині.

— А що означає «бути лідером»?

— Кожен трактує по-різному. Я сьогодні виконувала пісню «Режисер», і кожну людину я називаю режисером. Вона хоче чогось досягти, адже розуміє надзавдання: не просто стати відомим, бути крутим або обійняти якусь посаду. Потрібно для себе правильно трактувати і розуміти, у чому суть цих процесів.

— У чому ви вбачаєте роботу своїх майбутніх дітей та онуків як лідерів?

— Чесно кажучи, я над цим поки що не замислювалася, тому непросто відразу сказати. Я зараз думаю про себе, про свою реалізацію, про своє становлення на ноги, хочу мати позитивне сприйняття життя, щоб у мене були гарні діти. Коли у мене з’являться думки з цього приводу, я відповім на ваше запитання.

***

На сцену з привітаннями піднімається Оксана Добровольська, начальник департаменту столичної освіти.

— Що для вас лідерський рух? — запитуємо в Оксани Миколаївни.

— О, лідерський рух — це моє життя! Тому що ми сьогодні зростаємо й самі реалізуємо себе у житті. Я знаю одне: тому, хто не хоче літати, крила не треба, а лідерам вони потрібні.

— Які проекти ви пам’ятаєте зі шкільного минулого?

— Дуже багато: наприклад, тематичні вечори. Ніколи не забуду дуже гарний захід «15 республік, 15 сестер».

— Хотіли б ви, щоб ваші онуки і діти були лідерами?

— Я вже сьогодні зі сцени пообіцяла, що хочу дочекатися того дня, коли діти лідерів зберуться у залі палацу дітей та юнацтва.

— Чим, як ви вважаєте, відрізняється лідер від звичайного учня?

— Звичайний учень — чи незвичайний, лідер — чи не лідер... Якщо ти в цьому житті хочеш принести якусь користь суспільству, у тебе в душі завжди буде лідерство.

Лідери столиці з теплом згадують свого «хрещеного батька» — Бориса Жебрівського, в якого виникла ця ідея — провести всеукраїнський збір. Так, з 2 по 11 вересня 2006 року в Міжнародному дитячому центрі «Артек» за підтримки Міністерства освіти і науки України відбувся перший Всеукраїнський навчально-оздоровчий збір лідерів учнівського самоврядування. Самого Бориса Михайловича на зустрічі не було, але головні його слова передали під радісні оплески зали: «Спілкуючись з вами, дорослими, я переконуюся в тому, що все було зроблено правильно: результат є!»

Кульмінацією нинішнього свята став показ фільму, який створили колишні шкільні лідери. Коли ж усі вийшли із зали, настав час дружніх і теплих обіймів, настільки щирих, що хочеться вірити у дружбу, для якої немає обмежень у часі.

***

У холі зустрічаємо колишню лідерку школи № 125 Дніпровського району, Карину Кристу:

— Які найкращі спогади, пов’язані у вас з лідерством?

— У мене дуже багато спогадів! Звісно, це різні збори, табір «Артек», різноманітні виїзди на природу. Дуже багато було смішних ситуацій, які назавжди житимуть у моїй пам’яті. Лідерство — це радість!

— Як вважаєте, ви мали переваги перед звичайним учнем?

— Це, безумовно, велика популярність: тебе всі знають і поважають, з’являється багато друзів.

— А ви б хотіли, щоб ваша дитина була активістом шкільного самоврядування?

— Я вже про це думала, було б досить непогано. Але, на жаль, не у всіх школах лідерство — поширене явище. Це пов’язано, мабуть, із неорганізованістю освітньої системи.

Маємо надію, що це не останні кроки київського руху і ми ще побачимо багато проектів та змін!

Репортаж із зустрічі учнівських лідерів підготували Наталія ЛАГОДИНСЬКА, Аліна ПОЛІЩУК.

Фото надане інформаційно-творчим агентством «ЮН-ПРЕС».