Певний досвід у питаннях інвестиційного забезпечення проектів розвитку територіальних громад напрацьовано в нашому Березнівському районі. Більше десяти років громадські та бюджетні організації району беруть участь у проектах і грантах з українськими та іноземними фондами фінансування.

Першими «стежку» в цьому напрямі проторували бібліотеки району. За фінансової підтримки посольства США в Україні в 2001—2005 роках у ході реалізації грантових проектів LEAP, LEAP-plus та LEAP Delta користувачам Березнівської центральної районної бібліотеки було надано безплатний доступ до мережі Інтернет. А в 2011 році під час реалізації проекту «Бібліоміст» бібліотеки отримали п’ятнадцять комп’ютерів з доступом до Інтернету.

У рамках українсько-канадського проекту «Молодь за здоров’я-2» завдяки грантовій підтримці канадського посольства на загальну суму майже 300 тисяч гривень у нашому районі реалізовано 147 проектів молодіжного спрямування щодо пропаганди здорового способу життя, а також утворено два ресурсні центри в місті Березне та селі Городище.

До речі, в цьому проекті взяли участь більшість навчальних закладів району.

З 2003-го район щороку бере участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Значний поштовх розвитку місцевої ініціативи територіальних громад дав обласний щорічний конкурс проектів розвитку територіальних громад Рівненської області, переможцями якого стали проекти громад сіл Білка, Маринин та Губків, спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів та розвиток туризму.

З вересня 2011 року чотири сільські громади Березнівського району активно включились у впровадження спільного проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2». На початковому етапі проекту досить складно було мобілізувати сільські громади через їхню пасивність, страх перед відповідальністю. Та й вони не мали досвіду в організації і реалізації проектів.

Тож завданням районної влади було «переламати» цю ситуацію — повернути людям віру у власні сили і можливості. Районна державна адміністрація і районна рада надали значну інформаційну та організаційну допомогу сільським громадам, що їх активізувало. Заступник голови районної ради Степан Михальчук і начальник відділу економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації Оксана Михайлюк багато допомогли і допомагають територіальним громадам району в питаннях проектної діяльності.

У рамках реалізації проекту ООН мешканці сіл сконцентрували зусилля на вирішенні визначених громадою проблемних питань. Торік, скажімо, в фельдшерсько-акушерському пункті села Маринин (голова громадської організації «Надслучанка» Людмила Лашта) проведено ремонт, придбано сучасне медичне обладнання, а також скутер для сільського фельдшера. А в Князівській школі (голова ГО «Князівчанка» Валерій Кулай) пічне опалення замінено на централізоване, яке розраховане на місцеві види палива. Загальна вартість проекту — півмільйона гривень.

Щоб забезпечити якісною питною водою Яцьковицьку школу, дитсадок «Росинка» та мешканців села, проведено повну реконструкцію системи водопостачання села (голова ГО «Прорив» Ірина Захарчук). Завершено впровадження енергозбережних технологій у дошкільному навчальному закладі «Теремок» села Городище (голова ГО «Єдність» Лариса Гурінчук). Вже в перші місяці економія енергоресурсів становила 12 відсотків, та й діти, на радість їх батькам, менше стали хворіти.

Результат і прагнення громад жити краще не забарилися — за підсумками Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування у 2012 році ще сім сільських громад району стали його переможцями та отримали шанс залучити з фонду конкурсу для реалізації своїх проектів додатково 700 тисяч гривень.

Реалізація нових проектів-переможців дасть можливість розпочати будівництво централізованого водопостачання у селах Губків і Маринин, поліпшити енергозабезпечення Богушівської і Балашівської сільських громад, збудувати нові сільські дороги жителям сіл Хмелівської та Яцьковицької сільських рад, а також утеплити фасад Білківського дитсадка.

Додаткову стимулюючу роль у активізації громад району відіграв ІІІ Форум місцевого самоврядування області, під час якого голова Рівненської ОДА Василь Берташ і голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий запевнили присутніх голів місцевих рад у готовності фінансово підтримати громадські ініціативи. Тож під час проведення сходів мешканці названих сіл, заручившись підтримкою районної та обласної влади, готові залучити майже 500 тисяч гривень власних коштів. Цей факт є переконливим свідченням того, наскільки змінюється мислення жителів сіл, особливо у тих населених пунктах, де вже є результат від реалізації різних проектів. Ось дієвий механізм реальної співпраці органів влади та територіальних громад.

Віталій ЛАШТА, голова Березнівської районної ради Рівненської області.

ФАКТ

На фінансування цих проектів громад було витрачено майже один мільйон гривень, із них 320 тисяч гривень — кошти Європейського Союзу та програми розвитку ООН. Проект мобілізував майже півтисячі людей, які долучилися до громадських справ з фінансовим внеском 35 тисяч гривень.