У переддень Нового року дев’ятимісячна Діана Гулей із Добропілля опинилася на межі життя і смерті. Причина — менінгококцемія. Почалося зараження крові, тіло маляти вкрилося глибокими ранами, дівчинка впала в кому. Але лікарі Донецького опікового центру Інституту невідкладної та відновної хірургії імені Гусака повернули дитину до життя.
«Вийшли погуляти, раптом Діанка стала дуже важко дихати, зайшли до будинку — ще й температура піднялась», — згадує Лідія Гулей, мама дівчинки. Спочатку думали, що ріжуться зуби. Дали жарознижуюче, але температура трималася. Другого дня з’явилися дві сині цятки на животі й сідниці. Звернулися до педіатра в Добропіллі. Лікар заспокоїв, мовляв, це просто алергія на жарознижуюче, й відправив додому. А до вечора дочка повністю посиніла, лежала без свідомості. Поїхали в місцеву інфекційну лікарню»...
Із 24 по 31 грудня дитина перебувала в комі, потім — у стані токсичного шоку. Дівчинку перевезли до Донецька, де в міській клінічній лікарні №1 встановили діагноз: менінгококцемія, або менінгококовий сепсис. Хвороба прогресувала дуже швидко. Через 18 днів з інфекційного відділення Діану доправили до опікового центру. На той час інфекція вже потрапила у кров, почався некроз тканин: 40 відсотків шкіри маляти вкрилося глибокими ранами.
— До нас і раніше потрапляли такі пацієнти, але ця дитина — особливий випадок. Були ушкоджені не лише шкірні покриви, а й два колінні суглоби. Ноги і руки постраждали найбільше, також ранки були на обличчі, тулубі. Дівчинці загрожувала смерть, — розповідає керівник опікового центру професор Еміль Фісталь.
— За допомоги ультразвукових апаратів медики очищали рани від омертвілих тканин. «Для тимчасового закриття ран використовували штучне біологічне покриття — ксеношкіру — і шкіру самої Діани, переважно зі спини: там покриви були вражені найменше. Спина дівчинки гоїлася так швидко, що ми могли брати матеріал ще раз», — ділиться керівник опікового центру.
Нині дівчинку-непосиду обмежують у рухах: нещодавно їй прооперували ушкоджені колінні суглоби. Отже, рани ліквідовано, Лідія впевнена: донька незабаром піде.
Звідки з’явилась страшна інфекція — невідомо. У паніці жінка хотіла їхати лікувати дочку за кордон, але її зупинили: мовляв, гарні фахівці є й в Україні.
«Не менш як 40 відсотків пацієнтів опікового центру становлять хворі з новоутвореннями, трофічними виразками, наслідками травм та інфекційних захворювань. Для них важливо отримати сучасне та ефективне лікування», — зазначає директор інституту Владислав Гринь.
Під час лікування Діани використовували фетальні фібро-
бласти. Ця клітинна технологія застосовується в інституті вже кілька років і дає відмінні результати. «У разі великих ушкоджень покривів, як у цьому випадку, шматочок фетальної шкіри ми роздрібнюємо й поміщаємо в особливе середовище, де клітки розмножуються і ростуть. Потім робимо спеціальні підложки, можна навіть із марлі, і перекладаємо матеріал у чашки Петрі. На марлі утворюється тонка плівка кліток. Нею ми покриваємо рану — це значно поліпшує загоєння», — пояснює технологію керівник опікового центру.
Донецьк.
 
На знімку: найстрашніше позаду, впевнена мама Діани Лідія Гулей.
 
Фото Ліни КУЩ.